Gezondheid

Jeuk en overmatige afscheiding? Grote kans dat je vaginale flora uit balans is

gezondheid-vagina.jpg

De symptomen mogen dan misschien op elkaar lijken, smeren met het verkeerde middel kan je vaginale klachten verergeren. Daarom is het belangrijk om te achterhalen of een schimmel of bacterie de boosdoener is.

Margriet samen met Multi-Gyn

Zo’n vier op de vijf vrouwen heeft minimaal één keer in haar leven last van vaginale ongemakken. Heb je last van geïrriteerde schaamlippen, jeuk, een branderig gevoel, overmatig veel afscheiding en een onaangename (vis)geur? Grote kans dat je vaginale flora uit balans is. Normaalgesproken leven daar beneden verschillende micro-organismen in harmonie met elkaar samen. De goede schimmels en bacteriën houden de slechte onder controle. Maar krijgt een schadelijk organisme de overhand, dan ontstaat er een disbalans, met bovenstaande ongemakken mogelijk tot gevolg. Niet alleen heel vervelend, je kunt je er ook behoorlijk onzeker door gaan voelen.

Hoe heeft dit kunnen gebeuren?

Je intieme zone te grondig reinigen is een van de grote boosdoeners als het op de oorzaak van een infectie in de vagina aankomt. Dit is namelijk een zelfreinigend orgaan en alleen wassen met water volstaat. Voor het frisse gevoel grijpen veel vrouwen toch naar een middel dat zeep bevat. Niet doen! Dit kan de slijmvliezen irriteren en de pH-waarde aantasten, waardoor je daar dus vatbaar wordt voor schadelijke bacteriën en schimmels. Ook hormonale schommelingen (menopauze, menstruatie, zwangerschap,), het gebruik van bepaalde medicijnen (antibiotica), een verzwakt immuunsysteem (stress) of het hebben van seks kunnen je vaginale flora uit balans halen.

Schimmel versus bacterie

De meeste vrouwen denken bij het krijgen van symptomen als jeuk, meer afscheiding en een nare geur direct aan een schimmelinfectie en halen een middel daartegen. Maar als je een bacteriële infectie hebt, kan dit middel averechts werken. Daarom is het belangrijk dat je achterhaalt wie de boosdoener is.

De symptomen van een schimmelinfectie (candida) zijn: witte brokkelige afscheiding, jeuk, roodheid, pijnlijke vagina en witte uitslag op het slijmvlies.
De symptomen van een bacteriële infectie (bacteriële vaginose) zijn: buitengewone afscheiding, jeuk en een sterke, onaangename (vis)geur.

Oplossing

Als een slechte bacterie de boosdoener is, kun je MultiGyn Actigel gebruiken. Direct na het aanbrengen verlicht deze gel symptomen als jeuk, irritatie, een onaangename geur
en overmatige afscheiding. De natuurlijke ingrediënten in deze hormoonvrije gel gaan vervolgens aan de slag met het neutraliseren van de schadelijke bacteriën. Zodat alles weer snel pais en vree is, daar benee.

Handig! Aan de hand van je symptomen bepalen welk middel je nodig hebt voor je vaginale ongemak? Doe de test via deze Product Selector. 

Op Multi-Gyn.nl vind je niet alleen info over alle producten, maar ook heel veel vaginaweetjes, in de vorm van vlogs, nieuwsberichten, een online product-selector.
Alle producten van Multi-Gyn zijn te koop via Multi-gyn.nl en bij de drogist en apotheek.

Let op: Multi-Gyn is een medisch hulpmiddel. Lees dus voor gebruik de gebruiksaanwijzing.
KOAG/KAG-nr. 4135-1119-4808

Ook interessant