Wonen & Tuinieren

Met deze 5 tips kun je duurzamer én goedkoper leven

wqhrb5s6r2lx_selected_wide_1200.jpg

Geld besparen én een steentje bijdragen aan een schonere en duurzamere wereld, dat klinkt goed toch? Duurzamer leven en energie besparen hoeft namelijk helemaal geen geld te kosten. Het kan je zelfs geld besparen. Daarom hebben wij vijf tips voor je op een rijtje gezet.

Margriet samen met Vattenfall

1. Hou de kou buiten

Niets is fijner dan een warm huis, vooral tijdens de koude wintermaanden. Een paar simpele trucjes kunnen al heel wat verschil maken. Om de kou buiten te houden kun je namelijk tochtstrips en een brievenbusborstel plaatsen. Een andere snelle en makkelijke manier is het plaatsen van radiatorfolie achter de verwarming. De warmte ontsnapt hierdoor minder snel naar buiten via de muren. Zou hou je de warmte goed binnen.

2. Ga voor ledverlichting

In deze tijd van het jaar wordt het laat licht en vroeg donker. Daarom gaan de lichten in huis nu weer vaker én langer aan. Een goede tip is het vervangen van  je gloei- of spaarlampen voor ledverlichting. Ledlampen zijn namelijk 85% zuiniger dan gloeilampen en ze gaan ook nog eens veel langer mee. In tegenstelling tot spaarlampen bevatten ledlampen heel weinig schadelijke stoffen en branden ze meteen al op volle sterkte. Extra fijn: ze zijn heel betaalbaar en geven ook nog eens een mooi, warm licht. Ideaal om een gezellige, knusse sfeer te creëren.

3. Kies voor duurzame energie

Een goede tip is om over te stappen naar een energieleverancier die groene stroom aanbiedt. Op dit moment is er in Nederland nog niet genoeg groene stroom, maar er wordt wel hard aan gewerkt. Om iedereen hiervan te kunnen voorzien moet er nog veel meer schone energie worden opgewekt. Vattenfall (voorheen Nuon) bouwt hier hard aan mee.  Het bedrijf heeft als doel om fossielvrij leven binnen één generatie mogelijk te maken. Dit willen ze doen door alleen nog maar energie te leveren uit schone bronnen, zoals de wind en de zon. Op dit moment bouwt Vattenfall zelfs aan het grootste windpark op zee ter wereld.

4. Bespaar water

Minder water gebruiken betekent energie besparen. Het water uit de kraan is namelijk gereinigd, en dat kost veel energie. Korter douchen is dus een heel goed idee als je duurzamer én goedkoper wilt leven. Daarnaast kun je met een waterbesparende douchekop zelfs tot 60 procent water en energie besparen. Controleer ook eens of alle kranen in huis speciale ringetjes (perlators) hebben. Deze zorgen er namelijk voor dat er minder water uit de kraan komt. Leuk om te weten: Afwassen met de hand kost ongeveer 1,5 liter méér water dan wanneer je de vaatwasser gebruikt! Let er dan wel op dat je deze op de ecostand zet.

5. Kook op inductie

De meesten van ons zullen op termijn in huizen gaan wonen zonder aardgasaansluiting. In nieuwbouwhuizen is dat vaak nu al het geval waar men elektrisch kookt. Er zijn drie mogelijkheden om elektrisch te koken: keramisch, halogeen en inductie. Qua verbruik is inductie de goedkoopste en als je groene stroom hebt is dit ook het meest duurzaam. Bijkomende voordelen: inductie is het meest brandveilig en het schoonmaken van de gladde inductieplaat is zo gedaan.

Benieuwd naar nog meer handige tips om energie te besparen? Die vind je hier.

Ook interessant