zuinigste optie: heetwaterkraan of waterkoker Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Zuinig water koken: ga je voor de heetwaterkraan of waterkoker?

Een kopje thee zetten of pasta koken voor het avondeten: voor veel verschillende dingen hebben we kokend water nodig. Je kunt gebruik maken van de ouderwetse waterkoker of je kiest voor een heetwaterkraan. Beide zorgen voor kokend water, maar welke van de twee is het meest zuinig?

Voordat we ingaan op welke van de twee opties het meest zuinig is, is het handig om te weten wat het verschil is tussen de ouderwetse en nieuwe variant.

Verschil heetwaterkraan en waterkoker

De ouderwetse waterkoker kennen we allemaal. Je vult je waterkoker met water en drukt op de aan knop, waardoor het stroom aangaat. Hierdoor gaat het verwarmingselement ook aan. Een paar minuten geduld et voilà: kokend water.

Een heetwaterkraan daarentegen ziet er net wat anders uit. Het bestaat uit een kraan met een reservoir. Het waterreservoir vult zicht met koud water dat aan de kook wordt gebracht. Dit duurt ongeveer tussen de tien en twintig minuten. Daarna wordt het constant op een temperatuur van 110 graden gehouden.

Verbruik heetwaterkraan en waterkoker

Nu we het verschil weten, kunnen we kijken naar het verbruik van beide apparaten. De benodigde hoeveelheid energie om het water aan de kook te brengen is bij een waterkoker en heetwaterkraan ongeveer gelijk. Alleen de heetwaterkraan moet het water constant aan de kook houden, wat energie kost.

Vooral als de kokendwaterkraan het hele jaar aan staat, verbruikt de kraan aardig wat stroom. Het aan de kook houden van het water kost tien joule per seconde. Dit kun je vergelijken met een spaarlamp die het hele jaar brandt.

Het nadeel van een waterkoker is daarentegen dat je vaak meer water kookt dan dat je eigenlijk nodig hebt. Hierdoor verspil je een hoop, maar het verbruikt wel minder energie. Met een heetwaterkraan bespaar je juist water. Voor beide opties valt iets te zeggen.

Meest zuinige optie

Tegenwoordig zijn heetwaterkranen erg populair. Ze kunnen dus handig zijn, maar het is niet per se de beste oplossing om de energierekening laag te houden. Het water kan alleen maar kokend uit de kraan komen als het continu op een temperatuur van 110 graden blijft. Dat kost energie, en dus geld. Een waterkoker is goedkoper, mits je niet meer water kookt dan je nodig hebt. Een handige tip: het eventueel te veel gekookte water kun je in een thermosfles doen voor later!

Wil je nog meer tips lezen om energie te besparen? Wyke Potjer van hetkanwel.nl zet in dit artikel 18 praktische tips op rij om je energierekening te drukken.

Bron | Schefferkeukens, Vriendin

Margriet.nl genomineerd voor Website van het Jaar

Banner Margriet website van het jaar Beeld Margriet
Beeld Margriet

Margriet is genomineerd in de categorie Lifestyle en die prijs willen we dolgraag winnen. Stemmen doe je hier (vergeet niet om de stem te activeren via de mail die je binnenkrijgt).

Sanne van De WeteringGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden