Zoveel liter water verspillen we per dag (en zo kun je water besparen) Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Zoveel liter water verspillen we per dag (en zo kun je water besparen)

In Nederland hebben we de luxe dat uit vrijwel elke kraan drinkwater komt. Hiermee douchen we, spoelen we het toilet door en geven we onze planten water. Uit onderzoek blijkt dat we veruit het grootste deel van ons water wegspoelen en slechts een klein deel daadwerkelijk opdrinken.

Het CBS deed in opdracht van Vewin onderzoek naar de hoeveelheid drinkwater die we in 2021 per persoon in huis verbruiken. Daaruit blijkt dat we per persoon per dag 128,1 liter water per dag verbruiken. Hierbij gaat het om drinkwater, maar verreweg het grootste gedeelte wordt niet gebruikt om te drinken. Maar liefst 46,2 liter per persoon per dag werd gebruikt voor douchen. Het doorspoelen van het toilet was goed voor 30,2 liter per persoon per dag.

Zoveel drinken we daadwerkelijk op

Dat een groot deel van het drinkwater door de gootsteen, de wc en het doucheputje gespoeld wordt, betekent dat we maar een klein deel daadwerkelijk opdrinken. Uit het onderzoek blijkt dat het gaat om slechts 2 procent: 2,6 liter per persoon. En ook dit is nog weer verdeeld voor verschillende doeleinden: 1,1 liter gebruiken we voor kopjes koffie en thee en 1,5 liter gebruiken we tijdens het koken. De rest van het water gebruiken we onder andere voor het wassen van kleding, de afwas of de wastafel.

5 tips om water te besparen

Verspil je minder water, dan bespaar je ook op de kosten. Het kan dus verstandig zijn om in huis minder water te verbruiken. Zo pak je dat aan:

 1. Douche korter
  Met het douchen verbruik je verreweg het meeste water, dus is het verstandig om eerst dit verbruik aan te passen. Volgens Vitens verbruik je tijdens een gemiddelde douchebeurt van 8,3 minuten zo’n 70 liter drinkwater. Maar als je een minuut korter doucht, kun je al een groot verschil maken. Dit kan namelijk 42,5 liter water per persoon per week besparen. Op jaarbasis gaat dat om meer dan 2.000 liter.
 2. Gebruik de kleine knop van het toilet
  De meeste toiletten hebben twee knoppen: een grote en een kleine. Toch gebruikt een groot deel van de Nederlanders de kleine knop helemaal niet en verbruikt hiermee dus standaard meer water. Door op elk moment dat je doorspoelt te kiezen voor de juiste knop, kun je ongeveer de helft aan water besparen. En nog een tip als het aankomt op je toilet: vervang de oude wc door een nieuwe. Deze hebben namelijk een kleiner reservoir.
 3. Vervang lekkende en druppelende kranen
  Die ene druppelende kraan is niet alleen vervelend om aan te horen, maar verbruikt ook onnodig veel water. Een lekkende kraan kan tot duizenden liters per jaar verbruiken. Ontzettend zonde! Als je de kraan toch gaat vervangen, is het goed om te kijken naar de alternatieven. Een mengkraan met een energie- en waterbesparende functie kan in tijden waarin de prijzen stijgen een fijn alternatief zijn.
 4. Vang douchewater op
  De douche moet altijd eerst even opwarmen voordat je eronder stapt. Op deze momenten spoelt dus al veel water weg, terwijl je dit prima kunt gebruiken. Het is tenslotte gewoon drinkwater. Zet dus een emmer onder de straal en gebruik dit later om je planten water te geven.
 5. Gebruik de vaatwasser
  Je vieze servies en bestek moet schoon worden, dat snappen we. Maar als je een vaatwasser hebt, kun je deze het best ook gebruiken. Dit kost namelijk minder water dan een gewone afwasbeurt. Ter vergelijking: een vaatwasser gebruikt gemiddeld 13 liter water, waar een afwasteiltje 11 liter nodig heeft. Dat laatste lijkt minder, maar je moet de afwas nog weer afspoelen en je wasbak omspoelen. Zo kom je heel snel boven die 13 liter uit.

Bron | Vewin, Trouw, Vitens

Margriet is genomineerd in de categorie Lifestyle en die prijs willen we dolgraag winnen. Stemmen doe je hier (vergeet niet om de stem te activeren via de mail die je binnenkrijgt).

Banner Margriet website van het jaar Beeld Margriet
Beeld Margriet
Nynke KooyGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden