Besparen door elektrische apparaten te ontkalken. Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Zóveel kun je besparen door je elektrische apparaten te ontkalken

Er zijn een hoop dingen waar je op kunt besparen, maar waarvan je misschien niet wist dat ze veel energie vreten. Wist je bijvoorbeeld dat je energieverbruik door kalkaanslag in je elektrische apparaten enorm kan oplopen?

Het is dus belangrijk om kalkaanslag zo snel mogelijk te verwijderen. Maar om hoeveel extra verbruik gaat het eigenlijk?

Waar komt die kalkaanslag vandaan?

In drinkwater zit een combinatie van calcium en magnesium, wat samen kalk vormt. Wanneer je dat water kookt of verwarmt, vergroot je de kans op de vorming van kalkaanslag. Die aanslag blijft vaak achter op de ijzeren onderdelen van elektrische apparaten. Denk aan je waterkoker, koffiezetapparaat en je wasmachine.

Waarom ontkalken?

Op een gegeven moment verzamelt zich een plakkaat van kalkaanslag in je apparaten. Vooral als je in een gebied woont waar het water hard is, is het belangrijk om je apparaten regelmatig te ontkalken. De kalkaanslag zorgt er namelijk voor dat het water minder snel warm wordt of kookt en dat kost uiteindelijk dus meer energie.

Hoeveel energie gaat verloren?

Maar om hoeveel verloren energie gaat het eigenlijk? 101 Bespaartips maakte hier een handig schema voor en laat zien dat de kosten al snel oplopen. Zo zorgt een dun laagje kalkaanslag van 0,8 millimeter voor een stijging van het energieverbruik met 8,5 procent. Dat lijkt niet veel, maar het bouwt snel op. Een laagje van drie millimeter laat het verbruik al stijgen met 25 procent. Op dat moment verbruikt je apparaat al een kwart meer stroom dan nodig is. Wanneer je een toestel jaren niet ontkalkt, kan er een laag kalk ontstaan van een halve centimeter. Dit laat het verbruik stijgen met de helft. Apparaten die bijna nooit ontkalkt worden verbruiken meer energie en gaan daarnaast ook minder lang mee.

Koffiezetapparaat of koffiemachine ontkalken

Bij koffie-apparaten is het goed om te luisteren naar het advies van de fabrikant. In sommige gevallen kun je namelijk het recht op garantie mislopen als je een ander ontkalkingsproduct gebruikt. Wil je er toch zelf mee aan de slag? Dan is azijn je beste vriend. Meng een derde deel azijn met twee derde deel water en laat het apparaat doorlopen. Belangrijk: spoel de machine daarna nog een paar keer door. Koffie met een azijnsmaak is geen aanrader…

Andere apparten

Ook bij andere apparaten kun je azijn goed gebruiken. Het is een goedkope en duurzame optie om mee te ontkalken. Op Margriet.nl schreven we eerder hoe je verschillende apparaten kunt ontkalken met bijvoorbeeld azijn, ontkalktabletten en citroensap:

Bron | 101 Bespaartips, Kassa, Coolblue

Lisa MancheGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden