Zóveel kun je besparen door te gaan carpoolen. Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Zóveel geld kun je besparen met carpoolen

Je kunt ervoor kiezen om vaker de fiets of trein te pakken, maar soms is een auto de enige optie om op je bestemming te komen. Als je dan ook nog met meerdere mensen in één auto duikt, bespaar je behoorlijk wat geld. Dít bedrag houd je over door te carpoolen.

De boodschappen worden steeds duurder en ook van de energieprijzen word je waarschijnlijk bepaald niet vrolijk. Wellicht ben je op zoek naar nog meer manieren om te besparen in het dagelijks leven. Misschien is carpoolen met collega's (of anderen met wie je naar eenzelfde bestemming toe wilt) dan een goed idee.

Wennen aan carpoolen

Milieu Centraal zegt dat veel Nederlanders niet gewend zijn om (vaak) te carpoolen. Bij maar weinig mensen zit het in het systeem. Velen stappen gedachteloos in hun eigen auto. Ze zijn gewend aan hun eigen vrijheid. Ook zijn veel Nederlanders door corona onbewust toch wat voorzichtiger geworden: uit automatisme stappen we niet meer zo snel bij elkaar in de auto. Maar als je gaat carpoolen kan dat juist erg voordelig uitpakken. Doordat je de kosten voor het tanken deelt, houd je niet alleen geld over, maar ook het milieu wordt er blij van. En niet te vergeten: samen reizen met collega's of anderen kan ontzettend gezellig zijn. Je kunt bijpraten over jullie levens, samen meezingen met liedjes op de radio en de files zijn plots ook een stuk minder saai dan wanneer je in je eentje in de auto zit.

Dit bedrag kun je besparen met carpoolen

Als je met je auto de weg opgaat, verschilt het nogal per persoon wat je kwijt bent. Maar Milieu Centraal heeft berekend wat de gemiddelde afstand voor woon-werkverkeer is. Dat blijkt een afstand te zijn van 22 kilometer. Als dit je afstand is voor woon-werkverkeer, ben je jaarlijks zo'n 1000 euro kwijt aan benzine. Als je een jaar lang met één persoon gaat carpoolen, worden de benzinekosten aanzienlijk minder. Je betaalt dan dan nog ‘maar’ 600 euro per jaar. Waarom dan niet precies de helft, 500 euro? Dat heeft te maken met het feit dat je deze persoon ook nog ophaalt en terugbrengt naar diens huis.

Kies je ervoor om met meer dan één persoon te gaan carpoolen, dan zullen de benzinekosten alleen maar verder afnemen. Het is dan wel aan te raden om duidelijke afspraken te maken over hoe jullie de kosten verdelen. Je wilt waarschijnlijk liever geen onnodige (en ongezellige) ruzies of pittige woordenwisselingen hebben over geld. Door te carpoolen zorg je er niet alleen voor dat je geld bespaart, er ontstaan ook minder files op de weg én dat zorgt weer voor minder CO2-uitstoot.

Website van het Jaar 2022

Margriet is genomineerd in de categorie Lifestyle en die prijs willen we dolgraag winnen. Stemmen doe je hier (vergeet niet om de stem te activeren via de mail die je binnenkrijgt).

Banner Margriet website van het jaar Beeld Margriet
Beeld Margriet

Bron | Vriendin

Saskia WinkensGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden