Margriet logo
Zoveel bespaar je als je niet drinkt Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Zoveel geld bespaar je als je geen alcohol drinkt

Dry january loopt bijna af. Als je meedoet en een maand geen alcohol drinkt, merk je het waarschijnlijk aan je gezondheid. Maar het is ook voelbaar in je portemonnee. Margriet zocht voor je uit hoeveel je kunt besparen door geen alcohol te drinken.

Wat bespaar je wanneer je niet drinkt?

Hoeveel je precies kunt besparen, hangt natuurlijk af van hoeveel geld je uitgeeft aan alcohol. Jacqueline van Lieshout, oprichter van Ontwijnen, auteur van acht boeken en coach voor een bewust alcoholvrij leven maakte voor Libelle twee verschillende berekeningen.

  1. Stel: je drinkt één fles wijn per dag. Één glas voor het eten, twee glazen bij het eten en daarna op de bank nog twee glazen. Als je er vanuit gaat dat die fles ongeveer € 6 kost dan is dat € 42 per week en dus € 180 per maand.
  2. Ga je één keer in de week naar een terras en geef je daar ongeveer dertig euro uit aan drank en koop je ook nog twee flessen wijn voor thuis? Dan zit je ook op die € 42 euro per week en € 180 per maand.

“Als je dat op jaarbasis uitrekent kun je er een hele leuke vakantie van boeken,” vertelt Jacqueline tegen Libelle. “Want dan zit je al op € 2160 per jaar.” In het geval van Jacqueline bespaart ze nog veel meer. “Mijn partner rookte en wij dronken regelmatig buitenshuis. Daarbij kochten we nog mooie wijnen van € 20 tot € 25 per fles. Nu we dat niet doen besparen we zo'n € 8000 per jaar!”

Gezondheidsvoordelen niet drinken

Het mag dus duidelijk zijn dat je aardig wat bespaart door alcohol te laten staan, maar ook voor je gezondheid is het goed. Jacqueline vertelde al eerder aan Margriet dat ook iemand die maar een klein beetje drinkt al baat heeft bij één maand geen alcohol drinken. “Het eerste voordeel van stoppen met drinken is dat je beter gaat slapen. Beter slapen zorgt er ook voor dat je minder trek hebt in ongezond eten, dat je meer wilt bewegen, je makkelijker kunt afvallen, je relaxter bent in confrontaties, je een langer lontje hebt en je je minder loom voelt.”

Alcoholvrij door het leven

Heb je moeite met alcohol te laten staan? Dan raadt Jacqueline je aan om eens goed naar je agenda te kijken. “Er zijn vaak gelegenheden waarvan je weet dat het om de drank draait. Dan is het misschien beter om niet te gaan, want je wordt op dit soort gelegenheden misschien niet gelukkig van alleen een spa rood of een appelsap.”

Sanne van der LindenGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden