Vis in aquarium Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Zoveel energie verbruikt een aquarium (en dit kost het)

Veel Nederlanders zijn al een tijdje bezig om de energierekening zo laag mogelijk te houden. Van de verwarming een paar graden lager tot korter douchen. Toch staan er in huis vaak energieslurpers waar je geen rekening mee houdt. Wat dacht je van het aquarium voor je vissen?

Energieverbruik aquarium

Hoeveel energie je aquarium precies verbruikt, hangt af van verschillende factoren. In een aquarium zitten allerlei onderdelen die van stroom worden voorzien, denk bijvoorbeeld aan: een aquariumpomp die 24 uur per dag draait, verlichting, een filter, verwarming en een pH-regelaar (een apparaat waarmee je de pH-waarde en temperatuur van je aquarium automatisch kunt regelen.) Dit staat bijna allemaal het hele jaar 24 uur per dag aan.

Daarnaast hangt het energieverbruik af van de grootte van je aquarium en de watertemperatuur. Momenteel kost één kWh 75 cent. Een aquarium van 60 liter verbruikt per jaar ongeveer 330 kWh. Als we de prijs berekenen bij een aquarium van 60 liter kom je dus uit op €247,50 per jaar. Bij het prijsplafond kost één kWh ongeveer 40 cent, wat bij je aquarium neerkomt op €132 euro.

Huishoudelijke apparaten

Ter vergelijking: je koelkast (met energielabel C) staat het hele jaar aan en verbruikt daarbij zo'n 150 kWh. Dit staat met de huidige energieprijs gelijk aan €112,50. Ruim twee keer zo goedkoop als een aquarium. Ook de vaatwasser verbruikt minder energie dan een aquarium.

Stiekeme energieslurpers

In huis staan ontzetten veel apparaten die energie verbruiken zonder dat je dat doorhebt (sluipverbruik), bijvoorbeeld door een apparaat dat in de slaapstand staat of waarvan je denkt dat het uit staat. Vooral bij oudere apparaten is er sprake van sluipverbruik. De mediabox waarmee je televisie kijkt staat bijvoorbeeld de hele dag aan en verbruikt 28 tot 110 Kwh per jaar. Met het prijsplafond is dat zo'n €11 tot €44 euro, maar met de huidige energieprijs loopt dat al op tot €82,50 per jaar.

Bron | Radar, Milieu Centraal

Sanne van der LindenGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden