Zóveel energie verbruik je met gourmetten (en dit kost het dus)
Volgende maand is het alweer Kerstmis en zullen veel gezinnen traditiegetrouw het jaren oude gourmetstel weer tevoorschijn halen. Van vlees tot groente en stokbrood: het hoort er allemaal bij. Maar hoeveel energie verbruik je eigenlijk met een avondje gourmetten? En maakt het moment waarop je het gourmetstel aanzet nog verschil?
Energieverbruik gourmetten
Aan elektriciteit verbruik je ongeveer 3 kWh bij 2 uur gourmetten. “Dat kost je ongeveer 2,10 euro als je rekent met een stroomprijs van 70 cent,” vertelt Joanneke de Jongh van Milieu Centraal aan Margriet. Het voordeel van gourmetten is weer dat het warmte afgeeft waardoor je de verwarming lager kunt zetten. “De warmte die een gourmetstel afgeeft staat gelijk aan één euro die je kwijt zou zijn aan aardgas. Netto kom je dus voor twee uur gourmetten uit op 1,10 euro.” Ter vergelijking: een snoer kerstverlichting met honderd ledlampjes dat je heel december in het stopcontact laat zitten kost in totaal zo’n 5 kWh, aldus het AD.
Overig energieverbruik
De kosten voor het gourmetstel lijken op het eerste gezicht dus niet heel hoog. Maar door alleen het gourmetstel aan te zetten ben je nog niet klaar. Je hebt eten nodig en gebruikt ook nog andere huishoudelijke apparaten. Zo wordt de oven vaak aangezet om stokbrood te bakken of het toetje klaar te maken. Als de oven een uur aan staat verbruik je ongeveer 0,97 kWh. Denk bijvoorbeeld ook eens aan de waterkoker (1 kWh voor een half uur) of het koffiezetapparaat (0,027 kWh voor het eerste kopje koffie, daarna 0,01 kWh en tussen de 0,3 en 0,6 kWh voor een hele pot filterkoffie) dat je aanzet om je gezelschap van wat te drinken te voorzien.
Aan het einde van de avond zal de vaatwasser waarschijnlijk nog een paar keer aan moeten om alles af te wassen (1,32 kWh per keer). Daarnaast staat de afzuigkap vaak de hele avond aan, zet je de frituur of airfryer aan voor hapjes en gebruik je misschien wel een stijltang, krultang of föhn om er tip top uit te zien. Hier zijn allemaal kosten aan verbonden.
’s Middags gourmetten
Als je een energiecontract hebt op basis van uurprijzen is het een goed idee om ’s middags het gourmetstel te gebruiken in plaats van ’s avonds, aldus Zonneplan. Bij zo’n contract zijn namelijk de minst vervuilende uren ook de goedkoopste uren. Op ‘gewone’ dagen verschillen de uren in prijs en CO2-intensiteit nog veel meer dan tijdens de kerst.