dubbel glas Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Zoveel energie (en geld) bespaar je met dubbel glas

We zoeken massaal naar manieren om energie te besparen. Een van die mogelijkheden is het plaatsen van dubbel glas. Logisch, want zo houd je meer warmte binnen. Maar hoeveel energie bespaar je nu echt met dubbel glas in huis?

We zochten het uit.

Nog steeds enkel glas in woningen

Veel koopwoningen in Nederland hebben ramen met dubbel glas. Slechts 2 procent van de woonkamers en 8 procent van de slaapkamers in koopwoningen heeft enkel glas. In de huursector ligt dat percentage een stuk hoger: daar zit in 16 procent van de woonkamers en 23 procent van de slaapkamers enkel glas. Een huis met enkel glas is een stuk minder zuinig en draagt, zeker met deze hoge energieprijzen, bij aan een torenhoge rekening. Donderdag sloeg de Woonbond alarm: enkel glas in de huursector moet zo snel mogelijk worden aangepakt door het als gebrek aan de woning te zien. In dat geval moet een verhuurder het verplicht oplossen.

Verschil dubbel glas en HR++ glas

Voordat we ingaan op de kosten en voordelen van dubbel glas, maken we een kort overzicht van de soorten glas. Enkel glas bestaat, zoals het woord al zegt, uit een enkele laag glas. ‘Gewoon’ dubbel glas bestaat uit twee lagen, maar isoleert nog steeds matig. Wil je het glas in je huis vervangen? Kies dan voor HR++ of triple glas. HR++ is ook dubbel glas, maar bevat ook een coating en isolerend gas, waardoor de warmte beter binnenblijft. Hetzelfde geldt voor triple glas, maar dat bevat nog een derde laag glas. Deze laatste variant isoleert beter, en is daarom ook wat duurder. Omdat triple glas soms te dik en te zwaar is om in oude kozijnen te plaatsen, en het vervangen van kozijnen ook kosten met zich meebrengt, kiezen veel mensen voor HR++ glas.

Zoveel kost het vervangen van enkel of dubbel glas

Voordat je kunt genieten van de financiële voordelen van HR++ of triple glas, moet je eerst flink in de buidel tasten. Het vervangen van enkel of dubbel glas is een behoorlijke investering. Volgens Milieu Centraal betaal je voor het plaatsen van HR++ glas in een gemiddelde tussenwoning ongeveer 3000 euro, in een hoekwoning 3800 euro en in een twee-onder-een-kapwoning of een vrijstaand huis kost het 4500 euro. Voor het plaatsen van HR++ en triple glas kun je een subsidie aanvragen, die kan oplopen tot een paar duizend euro.

Hoeveel energie bespaar je met dubbel glas?

Het vervangen van enkel of ‘gewoon’ dubbel glas kost even wat, maar dan bespaar je ook behoorlijk op je energieverbruik. Heb je overal in huis enkel glas? Dan bespaar je met HR++ glas in een tussenwoning al snel 380 m3 gas per jaar. In een twee-onder-een-kapwoning is dat ongeveer 550 m3 gas. Ga je van dubbel glas naar HR++ glas? Dan bespaar je in een tussenwoning ongeveer 160 m3 gas en in een twee-onder-een-kapwoning zo’n 220 m3 gas per jaar. Hoeveel geld je daarmee bespaart, is enorm afhankelijk van de gasprijs die je momenteel betaalt, maar het loopt al snel op tot honderden euro’s per jaar. Goed om te weten: met triple glas bespaar je nog eens ruim 60 euro per jaar meer.

Margriet.nl genomineerd voor Website van het Jaar

Banner Margriet website van het jaar Beeld Margriet
Beeld Margriet

Margriet is genomineerd in de categorie Lifestyle en die prijs willen we dolgraag winnen. Stemmen doe je hier (vergeet niet om de stem te activeren via de mail die je binnenkrijgt).

Bron | Milieu Centraal, RTL Nieuws, Consumentenbond

Maike AbmaGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden