Dit is hoeveel je bespaart als je de verwarming één graad lager zet Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

Zoveel bespaar je als je de verwarming één graad lager zet

Een warme trui aan, de kachel iets lager zetten of een elektrische deken om je warm te houden. Als je wilt besparen op de energierekening zijn dit misschien oplossingen die je bedenkt. Als je de verwarming een graadje lager zet, bespaar je sowieso op de kosten. Maar hoe veel bespaar je precies?

In de zomermaanden was het niet nodig, maar nu we te maken krijgen met koelere temperaturen, overweeg je misschien de verwarming weer aan te zetten. Zeker als het buiten kouder is dan in huis, zal je huis warmte verliezen. Als je de thermostaat nu op 20 graden zet, dan is er, op het gebied van besparen, ruimte voor verbetering.

Zoveel bespaar je met het lager zetten van de verwarming

Door de hoge energieprijzen kan een temperatuur van 19 of 20 graden in huis een duur grapje worden. Natuurlijk is de temperatuur die je instelt afhankelijk van de temperatuur buiten. In een strenge winter zul je de verwarming dus hoger zetten dan in een zachte winter. In 1963 hadden we een extreem koude winter waarin we maar liefst 32 tot 37 procent meer energie gebruikten dan tegenwoordig. Maar in de zachte winter van 2014 zagen we juist een energiebesparing van ongeveer 16 procent.

En vooral dat laatste is interessant. In een periode waarin we minder stoken, kunnen we dus flink wat energie besparen. Maar wat betekent dat voor je huis en portemonnee? Weeronline rekende het uit. Iedere graad die je de thermostaat lager zet, scheelt ruim acht procent in de totale energie die nodig is om je huis te verwarmen en warm te houden. Hierbij maakt het niet uit of je je huis verwarmt met gas of elektriciteit. Zet je de thermostaat normaal gesproken op twintig graden en zak je nu naar achttien graden, dan scheelt dat je bijna zeventien procent aan energie.

Voorkom warmteverlies

Het is ook belangrijk om zo min mogelijk warmte te verliezen. Een eerste stap hiervoor is een goede isolatie. Klinkt als een dure operatie, maar alle kleine beetjes helpen. Merk je dat er veel lucht ontsnapt bij de brievenbus? Zoek een alternatief dat beter werkt tegen de tocht. Ook kan het helpen om kieren af te dichten en laat de zon vooral binnen wanneer deze schijnt. Dit is een fijne, natuurlijke verwarming. Wanneer je een radiator hebt, kun je warmteverlies ook voorkomen met radiatorfolie.

Bron | ANP, Weeronline

Margriet is genomineerd in de categorie Lifestyle en die prijs willen we dolgraag winnen. Stemmen doe je hier (vergeet niet om de stem te activeren via de mail die je binnenkrijgt).

Banner Margriet website van het jaar Beeld Margriet
Beeld Margriet
Nynke KooyGetty Images/iStockphoto

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden