Margriet logo
Heb je recht op het Tijdelijk Noodfonds Energie? Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

Zó weet je of je recht hebt op het Tijdelijk Noodfonds Energie

Een torenhoge energierekening is voor niemand fijn, maar met een kleine beurs kan dit extra lastig zijn. Het Tijdelijk Noodfonds Energie is er om financiële zorgen van kwetsbare Nederlanders te verlichten. Benieuwd of je in aanmerking komt? We zetten de voorwaarden op een rij.

Nederlanders die het niet breed hebben kunnen steun krijgen vanuit het Tijdelijk Noodfonds Energie. De Rijksoverheid geeft aan dat dit fonds een deel van de energierekening betaalt van de huishoudens die in aanmerking komen. Zij krijgen deze steun voor de periode van oktober 2022 tot en met maart 2023. Je kunt de steun aanvragen over deze hele periode, dus ook met terugwerkende kracht over eerdere maanden.

Heb ik recht op het Tijdelijk Noodfonds Energie?

Er zijn twee voorwaarden om in aanmerking te komen voor deze financiële steun:

  • Bruto mag je niet meer verdienen dan tweehonderd procent van het sociaal minimum. Als je vrijgezel bent, komt dit neer op een inkomen van € 2.980. Woon je samen met een partner? Dan kom je uit op een maximaal inkomen van € 3.794 per maand. Hierbij wordt vakantiegeld meegeteld.
  • Als huishouden heb je zelf een energiecontract voor gas, stroom en/of stadswarmte. Je hebt recht op financiële steun als meer dan dertien procent van je bruto inkomen opgaat aan de energierekening. Bij de laagste inkomens is dit tien procent.

Wil je weten of je aan de voorwaarden voldoet en je aanmelden? Doe dan de Noodfonds-check doen bij Geldfit. Door het beantwoorden van enkele vragen weet je in een paar minuten of je recht hebt op financiële steun.

Zóveel financiële steun kun je krijgen

Het Tijdelijk Noodfonds Energie dekt het deel van je maandelijks energierekening dat meer is dan 10 tot 13 procent van het inkomen. Verdien je tot 160 procent van het sociaal minimum? Dan betaalt het Noodfonds een deel van je energierekening als die 10 procent van je bruto inkomen beslaat. Wanneer je 160 tot 200 procent verdient van het sociaal minimum, krijg je financiële steun als je energierekening meer dan 13 procent is van wat je maandelijks bruto verdient.

Tips om op energie te besparen

Kom je niet in aanmerking, maar zou je wel minder geld willen uitgeven aan energie? Dan kun je de volgende vijf tips van Geldfit opvolgen om de energierekening omlaag te brengen:

  • Zet alle apparaten uit die je niet gebruikt.
  • Zet de verwarming alleen aan in kamers waar je veel bent.
  • Vervang alle lampen voor zuinige ledlampen.
  • Stap maximaal vijf minuten onder de douche.
  • Gebruik radiatorfolie om geen energie te verliezen.
Saskia WinkensGetty Images/iStockphoto

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden