Margriet logo
Besparen etentje Beeld Getty Images/Maskot
Beeld Getty Images/Maskot

Zó kun je volgens een budgetexpert besparen tijdens een etentje

Restaurantbezoekjes kosten je vaak meer dan je graag zou willen. Je kunt natuurlijk helemaal niet uit eten gaan of veel minder, maar er zijn ook andere manieren om te besparen op je etentje. Sara Van Wesenbeeck is budgetexpert en schreef het boek ‘Hack je budget’. Wij vroegen haar om tips.

Door de inflatie kampt ook de horeca met hoge kosten. Zo zijn de inkoopkosten van brood, vlees, olie, bier, koffie en boter gestegen. ING meldt dat de voedingsmiddelen en alcoholvrije dranken negen procent duurder zijn geworden in vergelijking met de eerste drie kwartalen van dit jaar en bier zelfs twaalf procent. Door deze prijsstijgingen wordt verwacht dat horecazaken de prijzen voor de consument met zo'n acht procent zullen verhogen.

De prijzen in restaurants liggen inmiddels al vijftien procent hoger dan eind 2019. Voor 2023 wordt een inflatie verwacht van 5,5 procent, daardoor zullen de prijzen waarschijnlijk voor het derde jaar op rij stijgen met minstens drie procent. De kosten van uit eten gaan zullen dus flink stijgen, maar hoe houd je met al deze prijsstijgingen een etentje betaalbaar?

Lunch

Ga je vaak dineren? Kies dan eens voor een lunch in plaats van een diner. Sara: “Dat is vaak net zo gezellig en veel goedkoper. Zo kun je toch eens in een sterrenrestaurant eten zonder daarna bankroet te zijn.”

Suggesties

Bestel je een kopje koffie? Dan kan het zomaar zijn dat degene die de bestelling opneemt aanraadt er een stukje taart er een stukje taart bij te nemen. Sara: “Dit soort ‘bijverkoop’ is een groot deel van de omzet van een restaurant.” Ook de speciaalbiertjes waar obers enthousiast over zijn kunnen zomaar duurder zijn dan je verwacht. Over de volgorde van de suggesties die aan tafel worden gegeven is dan ook goed nagedacht. Vaak zal een ober eerst de goedkoopste suggesties noemen en dan pas de duurste. De eerste vergeet je het snelst en dus onthoud je de duurdere gerechten waarschijnlijk het best.

Alcohol

Op alcoholische dranken wordt het meest verdiend, dus dit kost je het meest. Wist je dat je in sommige restaurants je eigen wijn of champagne mee mag nemen? Je betaalt dan wel kurkrecht, dat de kosten van de bediening en het gebruik van glazen en de afwas dekt, wat in sommige gevallen erg duur kan zijn.

De menukaart

Ook menukaarten zijn volgens van Wesenbeeck zó opgesteld om ervoor te zorgen dat je meer geld uitgeeft. “Hier staan we vaak niet bij stil, maar alles wordt heel bewust op een bepaalde manier op een menu vermeld, waardoor je extra wordt aangesproken. Ook staan er vaak verschillende gerechten in een kader, die zijn vaak het duurst.”

Zo staan er vaak een paar bijzonder dure gerechten op het menu. Hierdoor lijken andere gerechten veel goedkoper en ben je geneigd dit te bestellen, terwijl deze ook niet goedkoop zijn. “Wat veel mensen niet doorhebben is dat er op veel menukaarten geen eurotekens staan. Hierdoor voelt het minder alsof je écht geld uitgeeft. Wel staan er vaak foto’s van gerechten op menukaarten en die foto’s zorgen ervoor dat jij dit gerecht sneller bestelt. Dan moet je nog maar hopen dat wat je op je bord krijgt er hetzelfde uitziet als op de foto.”

Sanne van der LindenGetty Images/Maskot

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden