Zó kun je geld besparen met raamfolie Beeld Getty Images/Westend61
Beeld Getty Images/Westend61

Zó kun je geld besparen met raamfolie

Van radiatorfolie tot isolerende gordijnen: we zetten allerlei middelen in om tijdens de koude dagen de warmte binnen te houden. Stoken om vervolgens weer een groot deel van die warmte weer te verliezen zie je waarschijnlijk niet zitten. Er is nog een optie om, zeker als je enkelglas hebt, te voorkomen dat de warmte ontsnapt: raamfolie.

Uit onderzoek van TNO blijkt dat met raamfolie tot wel 35 procent minder kou naar binnen komt. Daardoor hoef je de verwarming een stuk minder hoog te zetten. Bijkomend voordeel is volgens de onderzoekers dat het goedkoop is.

Raamfolie

Als je in een huis met enkelglas woont, moet je waarschijnlijk flink stoken om het huis warm te krijgen. Je kunt de ramen lang niet altijd vervangen voor dubbel- of HR-glas, wat beter isoleert. Bijvoorbeeld omdat je het huis huurt, ergens tijdelijk woont of pas over een paar jaar de kozijnen kunt of wilt vervangen. Of misschien woon je in een monumentaal pand waarin je de ramen niet zomaar kunt of mag vervangen. In die gevallen kan raamfolie een uitkomst bieden.

Er zijn twee soorten raamfolie, die allebei net een andere werking hebben. Beide soorten zorgen voor minder warmteverlies. Zo heb je glasfolie (of plakfolie) die je op het glas van de ruit plakt. Door de reflecterende laag op dit folie wordt de warmte naar binnen teruggekaatst. Je kunt dit niet zelf aanbrengen, daar moet je een vakman voor inschakelen. Wat je wel zelf kunt aanbrengen is kozijnfolie. Deze span je voor het glas en plak je met de randen vast aan het kozijn. Hierdoor creëer je een isolerende luchtlaag tussen het raam en de folie, waardoor warmte minder snel ontsnapt en kou moeilijker binnenkomt. Er bestaat ook zonwerende folie, maar dat werkt niet isolerend en kun je dus beter niet kopen als dat je doel is. Deze houdt de zon juist buiten, waardoor je meer energie verbruikt om je huis warm te krijgen. In de zomer is dit wel handig om je huis koel te houden.

Voorzetraam

Om energie en geld te besparen, kan het dus verstandig zijn om raamfolie aan te schaffen. Onderzoeker Erik Carton van TNO ging aan de slag met een simpel voorzetraam. Bij de bouwmarkt kocht hij houten latjes en raamfolie, waarmee hij een voorzetraam in elkaar zette. Dit ontwerp laat bij ramen met enkelglas tot 35 procent minder warmte door. Bij ouder dubbel glas is de winst 20 procent. De onderzoeker is enthousiast: “Er is direct effect. Wie de voorzetramen gebruikt, merkt meteen dat het binnen aangenamer aanvoelt. De koude trek die je bij enkelglas hebt, wordt een stuk minder.” Om zelf ook een voorzetraam te kunnen maken, heeft TNO een stappenplan gedeeld.

Geld en energie besparen met raamfolie

Doordat een voorzetraam met raamfolie minder warmte doorlaat, dalen ook de stookkosten aanzienlijk. Hoeveel dat precies is, is afhankelijk van de individuele situatie. Volgens Milieu Centraal gaat het om een besparing van ongeveer dertien euro per jaar per vierkante meter. Dit kan per jaar dus neerkomen op een besparing van 500 tot zelfs 800 euro op de energierekening. Een grote investering is het kozijnfolie niet: het kost volgens Milieu Centraal slechts € 2,50 per vierkante meter. Glasfolie is daarentegen een stuk duurder en kost inclusief het aanbrengen bijna net zoveel als HR++ glas: 150 euro per vierkante meter. Als je dus snel en goedkoop wilt besparen, kun je het best op zoek gaan naar kozijnfolie.

Bron | Milieu Centraal, AD, TNO

Nynke KooyGetty Images/Westend61

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden