Zo kun je besparen op het stroomverbruik van je televisie Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Zo kun je besparen op het stroomverbruik van je televisie

In veel woonkamers staat de televisie een paar uur per dag aan: gemiddeld zitten we drie uur en twintig minuten voor het scherm. De kosten kunnen dan ook snel oplopen, zeker als het apparaat dagelijks urenlang aan staat. Gelukkig zijn er verschillende manieren om te besparen op de televisiekosten.

Hoeveel je kunt besparen op de kosten voor het stroomverbruik van je televisie is afhankelijk van je situatie. Heb je bijvoorbeeld een oude televisie of juist een heel modern toestel? In het eerste geval is de kans groot dat je kosten een stuk hoger liggen. Maar ook het energielabel beïnvloedt de kosten. Niet iets wat je meteen aan kunt passen, maar wel goed om op te letten als je een nieuwe televisie aanschaft. Een energielabel wordt aangeduid met een letter van A tot en met G en geeft globaal aan hoe zuinig het apparaat is. Hoe minder kilowattuur de tv verbruikt per duizend uur kijken, hoe voordeliger het voor je portemonnee is. Hoeveel kilowattuur de tv per duizend uur verbruikt, zie je onder het energielabel.

Besparen op het stroomverbruik van een nieuwe televisie

Bij het kopen van een nieuw toestel kun je dus letten op het energielabel, maar er is meer. Let bijvoorbeeld op de grootte van het scherm. Een kleinere beeldbuis verbruikt minder scherm dan zijn grotere vriend. Als je wilt voorkomen dat de kosten ver oplopen, kun je beter kiezen voor een kleinere variant. Ook bij hetzelfde energielabel verbruikt een groter scherm meer stroom. Hetzelfde geldt voor een hogere resolutie: ook dit zorgt voor een meer stroomverbruik. Als je dus wilt besparen na de aanschaf van een nieuwe televisie doe je er goed aan om te kijken naar het energielabel, de grootte van het scherm en de resolutie.

Bespaartip 1: Pas de helderheid van het scherm aan

Je staat er niet meteen bij stil, maar je televisie is ingesteld op een bepaalde helderheid. In de zomer kan die helderheid fijn zijn, maar in de winter heb je misschien veel minder licht nodig om je favoriete serie goed te kunnen zien. Het kan dan ook verstandig zijn om een automatische lichtsensor in te schakelen of de helderheid van het scherm handmatig aan te passen. Hoe lager de helderheid, hoe minder stroom je nodig hebt. Als je veel last hebt van lichtinval bij je televisie, kan het ook lonen om het toestel te verplaatsen naar een minder lichte plek.

Bespaartip 2: Gebruik je tv niet om muziek te streamen

Het is heel verleidelijk om de radio aan te zetten op de televisie of om muziek te streamen op de smart-tv. Voor je stroomverbruik is het alleen iets minder fijn. Je tv staat hierdoor de hele dag aan en verbruikt dus de hele dag stroom. Een goedkopere optie is het gebruiken van een bluetooth-speaker om je muziek af te spelen. Heb je deze niet, zet dan het scherm in slaapstand als dat kan.

Bespaartip 3: Zet je televisie in de eco-stand

Je kent het misschien wel van de vaatwasser of wasmachine, maar ook een televisie heeft een eco-stand. Hiermee kun je volgens Vattenfall tot wel twintig procent energie besparen. Om deze stand aan te zetten kun je door het menu van je tv bladeren tot je de verschillende energiebesparende functies gevonden hebt.

Bespaartip 4: Stand-by of uit

Kijk kritisch of je de televisie beter op stand-by of helemaal uit kunt zetten. Je tv verbruikt ook stroom als je deze niet gebruikt. Hierbij speelt het model mee. Een nieuwer toestel heeft een stroomverbruik dat vaak al zo laag is, dat het de moeite van het uitzetten bijna niet meer waard is. Sterker nog: soms kost het meer stroom om deze uit en weer opnieuw aan te zetten. Bij een ouder toestel kan het nog wel helpen om de stekker eruit te halen in plaats van hem in stand-by te laten staan. Kijk ook kritisch naar de andere apparaten bij je televisie, zoals de tv-ontvanger of decoder. Deze blijven ook in stand-by staan en kun je soms dus ook beter uitzetten.

Bron | Vattenfall, Milieu Centraal, AD

Nynke KooyGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden