Vrouw hangt kleding aan een droogrek. Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

PREMIUM

Zo breng je die energierekening omlaag

De torenhoge energieprijzen zorgen voor een stevige motivatie om te verduurzamen. Bovendien ontzie je daarmee niet alleen je ­portemonnee, het maakt je ook onafhankelijker én het is beter voor het milieu. Wyke Potjer van hetkanwel.nl zet 18 praktische tips op rij om je energierekening te drukken.

Minder vaak (warm) douchen

De gemiddelde Nederlander doucht 9 minuten. Bij een douchebeurt van die lengte verwarm je minimaal 43 liter water. Douche je korter (bijvoorbeeld 5 minuten) of minder vaak – of zelfs koud – dan kun je op jaarbasis al gauw tegen de honderd euro besparen.

In bad of niet in bad

In bad gaan is over het algemeen duurder dan douchen. Afhankelijk van de grootte van het bad gebruik je al snel drie keer zo veel water en energie als bij een douche van 5 minuten. Maar ook als je 9 minuten onder de douche staat, ben je goedkoper uit dan met een warm bad. Het kantelpunt ligt ongeveer bij 10 minuten douchen, berekende de Britse krant The Guardian laatst. Als je langer onder de douche staat, wordt in bad zitten net zo goedkoop, of zelfs goedkoper.

Koop een zonneboiler

Een zonneboiler bestaat uit een zonnecollector op je dak en een voorraadvat voor warm water. Met behulp van zonne-energie kun je zo het kraanwater verwarmen. Hiermee bespaar je ongeveer de helft van je gasverbruik voor warm water. Omdat zo’n 80% van ons warmwatergebruik opgaat aan douchen, sla je hiermee in de badkamer een grote slag. Bovendien kun je voor het installeren van een zonneboiler een ISDE-subsidie aanvragen, de Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing. Het subsidiebedrag hangt af van het soort zonneboiler, maar ligt ergens tussen de € 850 en € 2000. Op de website van de RVO vind je een apparatenlijst van zonneboilers waar je subsidie voor kunt aanvragen en hoe je dat doet.

Hergebruik je warme water

Bij het douchen verdwijnt het warme water via het afvoerputje zo in het riool. Zonde, want die warmte kan worden hergebruikt met behulp van een zogenaamde ‘tegenstroom’. Hiermee kun je koud kraanwater ­verwarmen en tot wel 60 procent besparen op de gasrekening. Counter Flow en De Warmte zijn bedrijven die zich specialiseren in het hergebruik van warm water dat door ons afvoerputje verdwijnt. Meer lees je op counter-flow.nl en dewarmte.nl.

Kies voor een recirculatiedouche

De meeste mensen douchen met drinkwater. Met de zogenaamde recirculatiedouche wordt het gebruikte douchewater weer omhoog gepompt voor hergebruik. Je staat dan in principe onder dezelfde waterstraal die continu gefilterd, gezuiverd, verwarmd en ververst wordt. Op die manier gebruik je maar één liter water per minuut, waardoor je tot 95% minder water en 75 procent minder energie gebruikt. Zo’n douche vraagt wel om een investering van zo’n € 4000. Meer lees je op upfallshower.com.

Neem (weer) een waslijn

De droger is natuurlijk een fantastische uitvinding, maar door je was ouderwets buiten aan de waslijn te hangen, kun je volgens het Nibud per droogbeurt ongeveer € 1,20 besparen. Als je één was per week draait en je hangt het de helft van het jaar buiten, is dat dus al snel € 30. Je was binnen te drogen ophangen is in het koude seizoen niet zo’n goed idee: dat zorgt voor vocht in huis waardoor je huis moeilijker te verwarmen is. En de verwarming dus harder moet werken.

Dump die oude koelkast

Vervang een oud exemplaar door een nieuwe met een donkergroen energielabel. Afhankelijk van hoe oud je koelkast is, kun je bij koelkasten ouder dan acht jaar toch al snel € 80 besparen op je jaarrekening. Bij hele oude koelkasten is dat zelfs meer. Denk bij de koop wel goed na over de maat, want hoe groter de koelkast, hoe meer energie hij kost. Datzelfde geldt voor een lege koelkast: het kost meer energie om die te koelen omdat er meer plek is voor warme lucht dan in een volle koelkast. Het loont dan ook om de lege plekken op te vullen met flessen (kraan)water. Doe je oude koelkast ook echt weg, want als je die bijvoorbeeld als tweede koelkast in de schuur zet, blijf je die hoge energierekening houden.

Was met de hand af

Hoewel vaatwassers steeds zuiniger worden, is het voor het milieu en je energierekening nog steeds beter om met de hand af te wassen. Als je dat tenminste niet onder stromend water doet, maar in een teiltje of de gootsteen. Met de machine gebruik je over het algemeen net zo veel water, maar meer energie. De meeste vaatwassers hebben (net als wasmachines) een eco-stand waarmee je minder water gebruikt en op een lagere temperatuur wast. Om het vuil goed te kunnen losweken, duurt de wasbeurt wel wat langer. Maar omdat het verwarmen van water de grootste kostenpost is, kun je met de eco-stand toch ongeveer 30 procent besparen.

Gebruik een waterkoker

Het is populair om een kokendwaterkraan te hebben. Oké, zo’n ding is handig, maar het is niet de beste oplossing voor je energierekening. Het water kan namelijk alleen maar kokend uit de kraan komen als het continu op een temperatuur van 110 graden gehouden wordt. En dat kost energie, en dus geld. Een waterkoker is goedkoper, mits je niet meer water kookt dan je nodig hebt – en dat is natuurlijk best een uitdaging. Het eventueel te veel gekookte water kun je in een thermos­fles doen voor later.

Kweek die kontjes op

Het is zonde om je groenteafval zonder meer in de gft-bak te gooien, want van veel groenteresten kun je weer nieuwe groente kweken. Zet het afgehakte kontje van een bos bleekselderij of krop sla in een glas water (en daarna in aarde) en er groeit als vanzelf een nieuw exemplaar uit. Helemaal gratis.

Kook op inductie

Met koken verbruik je over het algemeen niet zo veel energie: slechts 5 procent van je jaarlijkse gasverbruik gaat eraan op. Maar ook kleine beetjes helpen. Als je gasfornuis aan vervanging toe is, kun je naar een inductiekookplaat kijken, want dat is het zuinigste alternatief. Het vraagt wel om aanpassingen in huis, want er moet een aparte stroomdraad naar de inductiekookplaat komen vanaf de meterkast. En het neemt twee tot drie groepen in beslag. Ook zijn niet alle pannen geschikt om op inductie te koken. Zo heeft een pan een magnetische bodem nodig (dat is makkelijk te testen met een magneetje), omdat hij anders niet warm wordt. Sommige pannen kunnen krom zijn getrokken door het koken op gas, wat de inductieplaat kan beschadigen.

Verspil minder voedsel

In Nederland verspillen we per persoon 34 kilo voedsel per jaar. Niet alleen zonde van het eten zelf, maar ook van alle verspilde energie en grondstoffen die nodig zijn om dat eten te verbouwen, verwerken, vervoeren en verpakken. Bovendien kost het ons maar liefst € 120 per persoon per jaar. Doe dus slim boodschappen, bewaar het eten op de juiste temperatuur en deel je koelkast overzichtelijk in!

Kies voor vintage

Waar fast fashion bij de meesten van ons inmiddels wel een bekend begrip is, is fast furniture nog een blinde vlek. Goedkope meubels bestaan vaak uit spaanplaat, kunststof en lijm en gaan gemiddeld niet langer mee dan zeven jaar. Daarna belanden ze op de afvalberg en worden ze in 90 procent van de gevallen verbrand. Een duurzaam alternatief is om je huis in te richten met tweedehands meubels. Net als bij kleding zijn er steeds meer (online) winkels die zich specialiseren in vintage van goede kwaliteit. Kijk bijvoorbeeld eens op Reliving of Whoppah. Maar je kunt ook pareltjes vinden op Marktplaats, de kringloopwinkel of soms zelfs op straat bij het grofvuil. Een andere manier is het huren van je interieur. Onderhoud en eventuele reparaties worden dan voor je geregeld (wel zo makkelijk) en als je op je meubels ­uitgekeken bent, krijgen ze gegarandeerd een tweede (en derde) leven. Huren van vaat­wassers, koffiezetapparaten en wasmachines kan trouwens ook, bijvoorbeeld bij Bundles of BlueMovement.

Deel het met je buren

Er zijn veel spullen die je maar af en toe gebruikt. Denk aan een boormachine, ladder of heggenschaar. Steeds meer buren delen deze spullen daarom met elkaar via een app. Peerby is daarvan de bekendste. Met SnappCar kun je een auto van je buren lenen en via BlaBlaCar kun je kijken of je met een van je buren mee kunt liften als jullie toch dezelfde kant op gaan.

Lekker eten voor weinig

Voedselverspilling, daar houden we niet van. Zonde van het geld, zonde voor het milieu. Via thuisgekookt.nl kun je kijken welke hobbykok bij jou in de buurt te veel gekookt heeft. Dan kun je de maaltijd tegen kostprijs afhalen en leer je tegelijkertijd je buren kennen. Via Olio kun je boodschappen delen met je buren die je zelf niet (op tijd) op krijgt. Via togoodtogo.nl kun je voor een klein prijsje eten ophalen bij winkels en horeca dat nog prima in orde is, maar anders weggegooid zou worden.

Verwarm duurzaam

Ongeveer de helft van je energierekening gaat op aan je verwarming. De makkelijkste en goedkoopste manier om dat een beetje in te dammen, is door de thermostaat lager te zetten, een warme trui aan te trekken of onder een dekentje op de bank te kruipen. Als je de thermostaat één graad lager zet, bespaar je gemiddeld al 7 procent op je gasrekening. In de meeste huizen werkt de verwarming op gas, maar die vertrouwde cv-ketel op aardgas gaat verdwijnen en maakt in sommige gevallen plaats voor elektrische warmtepompen of een aansluiting op het warmtenet (ook bekend als stads- of blokverwarming). Als je ketel 12 jaar of ouder is, is het slim om alvast te kijken wat de beste optie is voor jouw huis. Vanaf 2026 is de hybride warmtepomp of een variant daarop verplicht als de ketel vervangen wordt. Voor woningen die hier niet geschikt voor zijn, kan overigens een uitzondering worden gemaakt. Ook voor de aanschaf van een warmtepomp kun je ISDE-subsidie aanvragen op de site van RVO.

Alternatieven voor gas

Veel mensen kijken naar een alternatief om hun huis te verwarmen nu de gas- en stroomprijzen zo hoog zijn. Een houtkachel wordt vaak gezien als een goede oplossing, maar ook stookhout is flink in prijs gestegen. Daarbij zorgt het stoken van hout voor de uitstoot van fijnstof en dat is slecht voor het milieu en de gezondheid. Sinds 1 januari van dit jaar mogen er alleen nog houtkachels met EcoDesign-keurmerk worden verkocht, maar sta je voor de keus, kies dan voor de minder vervuilende pelletkachel. Zorg in alle gevallen voor goede isolatie, zodat je minder hoeft te stoken. En gebruik je hout- of pelletkachel niet als dagelijkse warmtebron. Heb je zonnepanelen? Denk dan ook eens aan elektrische verwarming.

Ga voor biobloemen

Oké, geen tip om je energierekening te verlagen, maar wél een om het milieu vooruit te helpen. Veel snijbloemen worden gekweekt met gebruik van gifstoffen. Daarom kun je beter biologische kopen, te herkennen aan het EKO-keurmerk, of zelf bloemen kweken (bespaartip!) als je een tuin hebt. In de winter (als er geen bloemen in de natuur te vinden zijn) zou je kunnen kiezen voor een abonnement op kunstbloemen, bijvoorbeeld via Reflower.nl.

Hetkanwel.nl

Wyke Potjer is partner, contentmanager en schrijver bij online platform hetkanwel.nl dat als missie heeft om zo veel mogelijk mensen te inspireren om duurzamer te leven. De site brengt dagelijks inspirerende verhalen over groene pioniers, bericht over duurzame trends en geeft praktische tips waarmee je op een laagdrempelige manier je eigen leven kunt vergroenen.

Margriet Extra - Wonen

Dit artikel komt uit Margriet Extra - Wonen. Deze special van Margriet staat helemaal in het teken van interieur, woontrends en binnenkijken bij de mooiste huizen. Maar ook:

- Slimme apparaten, zijn ze een vloek of een zegen?

- Hoe verzilver ik mijn overwaarde?

- Binnenkijken bij zestigplussers

En je krijgt in dit nummer ook nog eens prachtige prints om in te lijsten! Haal ‘m snel in de winkel of bestel online via lossebladen.nl/margrietextra.

RedactieGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden