Zo kun je besparen met een radiatorventilator Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

Zo bespaar je energie (en geld) met een radiatorventilator

De dagen worden korter en de temperaturen zakken steeds verder. Om tijdens de gure maanden niet thuis in de kou te zitten, zet je waarschijnlijk het liefst de verwarming aan. Maar wat nou als het door de energieprijzen wel heel duur is geworden om de kachel aan te zetten? Dan kan een radiatorventilator uitkomst bieden.

Met de stijgende energieprijzen groeit ook de vraag naar radiatorventilatoren. De belofte is dat je je huis sneller maar ook zuiniger kunt verwarmen, zonder dat je hiervoor je cv-systeem moet aanpassen. Oftewel: je stookkosten liggen lager. Maar hoe werkt zo’n radiatorventilator precies en hoeveel energie en geld bespaar je er daadwerkelijk mee?

De werking van een radiatorventilator

Een radiatorventilator is een apparaat waarin meerdere ventilatoren zitten. Je bevestigt de radiatorventilator met twee magneten aan de onderkant van je radiator, tussen twee platen in, waarna je de steker in het stopcontact steekt. De ventilator is gevoelig voor de warmte van je radiator, dus zodra die warm wordt, gaan de ventilatoren draaien. En koelt de radiator af, dan gaan de ventilatoren ook vanzelf weer uit.

Nu horen we je denken: hoe helpt dat apparaatje bij de energiebesparing in huis? Dat komt doordat de ventilator lucht langs de warme radiator de kamer inblaast. Dit is warme lucht door de hitte van de radiator, waardoor de warmteafgifte van de bestaande radiator vergroot wordt en je kamer sneller warm is.

Bespaar met een radiatorventilator

Dat je kamer sneller warm is, betekent natuurlijk een besparing, maar het is meer dan dat. Wanneer je een cv-ketel hebt moet deze extra veel warmte afgeven als een huis snel verwarmd moet worden. De hoge temperaturen van het water in de cv-ketel zorgt ervoor dat de hr-ketel minder zuinig werkt. Maar met de komst van een radiatorventilator hoeft de cv-ketel een minder hoge temperatuur te bereiken, of kan deze korter op die hoge temperatuur blijven. En zo bespaar je dus ook gas door een radiatorventilator te gebruiken.

Hoeveel bespaart een radiatorventilator?

Het is goed om te weten dat de besparing natuurlijk afhankelijk is van de situatie en de ruimte. Maar gemiddeld is te zeggen dat de besparing zo’n tien tot vijftien procent is op het jaarlijkse gasverbruik. Dat betekent dat in een woning waar een gasverbruik van 1300 kuub is, zo’n 100 tot 150 euro aan gas bespaard wordt per jaar. Maar afhankelijk van de situatie kan die besparing dus ook lager of zelfs hoger uitvallen. Als de temperatuur van de cv-ketel lager staat, is de gecombineerde besparing namelijk nog groter.

Opletten bij het plaatsen van een radiatorventilator

Als je een radiatorventilator plaatst, zijn er een aantal dingen op te letten. Zo kun je hem het best bij de grootste radiator in je woonkamer plaatsen. Daar komt de meeste warmte vandaan, waardoor de ventilator ook het effectiefst werkt. Zorg er ook voor dat de hele lengte van je radiator voorzien is van ventilators. Meet dit dus op voordat je ventilators aanschaft. Zorg ook dat de radiatorventilatoren niet geblokkeerd worden door bijvoorbeeld een bank. Dan is het moeilijker om de warme lucht door de kamer te verspreiden.

Bron | Vattenfall, Milieucentraal, Zelfenergiebesparen.nl

Website van het Jaar 2022

Margriet is genomineerd in de categorie Lifestyle en die prijs willen we dolgraag winnen. Stemmen doe je hier (vergeet niet om de stem te activeren via de mail die je binnenkrijgt).

Banner Margriet website van het jaar Beeld Margriet
Beeld Margriet
Nynke KooyGetty Images/iStockphoto

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden