Margriet logo
Zo bespaar je 120 euro per persoon op je boodschappen Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Zo bespaar je € 120 per persoon op je boodschappen

Per persoon gooien we jaarlijks ruim 34 kilo aan voedsel weg, omdat het voedsel over de datum is of omdat we het niet meer kunnen gebruiken. Die voedselverspilling komt neer op € 120 per jaar. Door rekening te houden met deze tips kun je voedselverspilling voorkomen en die € 120 besparen.

Koop op maat

“Denk goed na voordat je boodschappen gaat doen,” zegt Paulien van der Geest, expert duurzaam eten bij Milieu Centraal. “Controleer je koelkast, vriezer en voorraadkast, maak dan een boodschappenlijstje en wijk daar niet van af.” Volgens Van der Geest is het ook slim om rekening te houden met de gerechten die je gaat maken. “Heb je bij een gerecht een halve kool nodig? Maak dan later in de week een ander gerecht waarbij je de andere helft kunt opmaken.

Daarnaast zijn zeker producten als vlees en voorgesneden groenten kostbaar. Deze voedingsmiddelen moeten vaak als eerst op, omdat ze niet zo lang houdbaar zijn. Ga dus heel zorgvuldig met deze producten om, want hierbij loop je meer risico op voedselverspilling.

Slim bewaren

Ook het overzichtelijk indelen van je koelkast, vriezer of voorraadkast kan bijdragen aan het voorkomen van voedselverspilling, wat je uiteindelijk weer in je portemonnee merkt. “Leg wat als eerst op moet vooraan,” raadt Van der Geest aan. “Zorg er ook voor dat je alles op de juiste plek bewaart. Veel mensen weten niet dat producten als paprika’s, aubergines en tropisch fruit buiten de koelkast bewaard kunnen worden. Wanneer je producten op de juiste plek bewaart blijven ze langer goed.”

Kook op maat

Maak niet meer eten dan je nodig hebt, dus weeg je ingrediënten goed af. “Dat kan best makkelijk. De producten die we het meest weggooien zijn rijst, pasta en aardappelen. Ik weet thuis precies bij een bepaald kopje wanneer ik genoeg rijst heb voor twee personen. Zorg dus dat je precies kunt afmeten hoeveel pasta, rijst of aardappelen je nodig hebt, zodat je niks weg hoeft te gooien.”

Ten minste houdbaar tot of te gebruiken tot

Volgens Van der Geest weten veel mensen het verschil niet tussen ‘ten minste houdbaar tot’ en ‘te gebruiken tot’. “Te gebruiken tot staat vaak op producten die snel bederven, zoals vlees. Die moet je echt opmaken voor die datum. Lukt dat niet? Vries het dan in of bak het op, dan kun je het ook nog even bewaren. Wanneer er op een product ‘ten minste houdbaar tot’ staat, dan kun je het vaak langer gebruiken dan staat aangegeven. Kijk, ruik en proef om erachter te komen of iets nog goed is. Bijna iedereen gooit melk gelijk weg wanneer het over de datum is, maar zuivel kun je vaak nog wel een paar dagen nuttigen. Ook blikken soep zijn nog weken of maanden goed wanneer de houdbaarheidsdatum is verstreken. Het is een kwestie van je zintuigen gebruiken.”

Sanne van der LindenGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden