Water besparen? Zó doe je dat Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Water besparen? Zó doe je dat

Om kosten te besparen, kan het fijn zijn om je waterverbruik wat te minderen. Want onbewust gaan er behoorlijk wat liters doorheen op een dag. Maar waar en hoe bespaar je dan precies? We zetten het voor je op een rij.

Water besparen in de keuken

De keuken is een van de plekken in huis waar we veel water verbruiken. Denk bijvoorbeeld aan het afwassen of het omspoelen van glazen. Maar ongemerkt gaat er heel wat meer water doorheen dan je zou denken. Zo bespaar je water in de keuken:

 • Zet de warme kraan niet te vaak en te lang open.
 • Zet de vaatwasser pas aan als deze helemaal vol zit. Zo hoeft het apparaat minder vaak aan en bespaar je water én stroom.
 • Gebruik de eco-stand van de vaatwasser. Ook dit bespaart je zowel water als energie.
 • Gebruik een waterbesparend mondstuk op de kraan. Zo voorkom je dat er onnodig veel water uit de kraan komt. Je herkent energiebesparende kranen aan het logo van Kiwakeur laagverbruik of aan volumestroomklasse Z.
 • Sla het afspoelen van de vaat en het voorspoelen over. Het is niet nodig, de vaatwasser kan zelf de vaat goed schoon krijgen. Wel kan het verstandig zijn om eetresten en vet of olie in gebruikte pannen even weg te vegen met keukenpapier. Scheelt je weer een verstopte leiding.
 • Was groente en fruit in een bakje. Door ze onder de kraan te wassen gebruik je ongemerkt veel water.
 • Gooi water niet zomaar weg. Heb je groente gewassen in een teiltje of teveel water gekookt? Gebruik het ergens anders voor! De planten in de tuin of vensterbank zijn ook altijd blij met een beetje extra water.

Water besparen in de badkamer

Verreweg het grootste gedeelte van het water gebruiken we in de badkamer. Maar liefst 46,2 liter gebruiken we per persoon per dag in de douchecabine. En het doorspoelen van het toilet is ook nog eens goed voor 30,2 liter per persoon per dag. Ruimte voor besparing is er genoeg dus!

 • Douch korter. Het is misschien een open deur, maar hoe korter je de doucht, hoe minder water je verbruikt. Vind je dit lastig? Gebruik dan een douchetimer en geef jezelf een limiet. Of kijk op welke momenten je staat te treuzelen. Vergeet hierbij niet dat een minuut al een verschil kan maken. Alle kleine beetjes helpen.
 • Gebruik een waterbesparende douchekop. Het zit al in de naam: deze douchekop gebruikt veel minder water dan de gewone variant.
 • Vang douchewater op wanneer het water opwarmt. Waarschijnlijk sta je op dat moment nog niet onder de kraan, maar laat je het water al wel weglopen. Zet er dan een emmer onder en gebruik dit water later voor de planten. Zo spoel je niets zomaar weg!
 • Neem een douche in plaats van een bad. Hoewel een bad op z’n tijd heel fijn en ontspannend kan zijn, verspil je ook veel water. Voor een bad gebruik je al snel 120 liter water. Daarmee kun je drie keer vijf minuten douchen...
 • Laat kranen niet onnodig lopen. En dan niet alleen de douchekraan, maar ook de kraan bij de wasbak. Zet hem uit tijdens het tanden poetsen of scheren en laat hem ook niet onnodig lang lopen als je je handen wast.

Water besparen op het toilet

We benoemden het al even: per dag gebruiken we per persoon zo’n 30 liter water om het toilet door te spoelen. Zonde!

 • Gebruik de juiste knop. Een kleine knop voor een kleine boodschap en een grote knop voor een grote boodschap. Onnodig de grote knop gebruiken is ook onnodig watergebruik.
 • Installeer een spoelonderbreker of waterstop. Zeker bij oude stort- of spoelbakken kan dit een verschil maken. Het kan je zo’n 8 m3 aan waterbesparing per jaar opleveren.
 • Gooi geen afval in je wc. Dit kan zorgen voor verstoppingen en verontreiniging, waardoor je ook weer onnodig water en energie verbruikt.
 • Verminder het waterverbruik met een gevulde fles met water in de spoelbak. Zo verminder je het volume en dus de hoeveelheid water die per spoelbeurt gebruikt wordt. Maar er moet natuurlijk wel voldoende water zijn, anders krijg je verstoppingen in het riool. Houd 6 liter aan bij een grote boodschap en 3 liter bij een kleine.

Water besparen bij het wassen

Voor het wassen van kleding wordt een hoop water gebruikt. Ook met de wasmachine kun je water besparen.

 • Was op een lagere temperatuur. Dit bespaart energie en de was wordt met 30 graden ook gewoon schoon. Scheelt weer!
 • Net als bij de vaatwasser geldt: zet de wasmachine alleen aan als deze vol zit. Zo hoeft-ie minder vaak aan en verbruik je minder water. Groot voordeel is ook dat de was op deze manier beter schoon wordt. Komt door de wrijving die dan ontstaat.
 • Kies voor het ecoprogramma. Dit is sowieso fijn voor de energierekening, omdat het zo’n dertig procent minder energie verbruikt. Soms gebruikt dit wasprogramma ook minder water. Nadeel daarvan kan wel zijn dat wasmiddel slechter uit wasgoed spoelt.
 • Sla de voorwas over. Vaak is dit programma helemaal niet nodig. Wanneer er echt grote vlekken in je was zitten, kun je ook een vlekkenverwijderaar gebruiken.

Bron | Waternet.nl, Milieu Centraal, Consumentenbond

Nynke KooyGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden