Margriet logo
Warme voeten? Zo kun je geld (en energie) besparen met je vloer Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

Warme voeten? Zo kun je geld (en energie) besparen met vloerisolatie

De temperaturen dalen en dus moeten we er langzamerhand aan geloven: de verwarming gaat aan. Er zijn genoeg aanpassingen te doen in huis om het aanzetten van de verwarming nog even uit te stellen. Daarmee bespaar je ook op de bijbehorende hoge energierekening. Hoe je dat doet? Door te investeren in je vloer.

De vloer is een onderdeel van het interieur dat snel opvalt. Of het nou gaat om de kleur of het materiaal: je ziet het altijd en loopt er veel op. Met de lagere temperaturen kan die vloer zorgen voor koude voeten, maar gelukkig zijn er manieren om dat tegen te gaan. Door middel van vloerisolatie bijvoorbeeld.

Vloerisolatie

Als je ervoor kiest om vloerisolatie aan te leggen, creëer je een isolatielaag tussen de kruipruimte en je huis. Hierdoor wordt koude lucht en vocht tegengehouden. Maar andersom werkt het ook: de warme lucht in huis wordt tegengehouden en blijft dus beter hangen.

Een groot voordeel van vloerisolatie is dat je energieverbruik ook daalt. Dat komt doordat je minder warmte verliest, en de cv-ketel of warmtepomp minder hard hoeft te werken. Hoewel je via de vloer minder warmte verliest dan door de muren of het dak, kan het je toch een goede besparing opleveren. Volgens Independer kun je zelfs tot zo’n 15 procent besparen op de stookkosten.

Hoe kun je de vloer isoleren?

Er zijn verschillende manieren om je vloer te isoleren. Als je een kruipruimte hebt die minimaal 35 centimeter hoog is én een ingang heeft, kan de vloer gemakkelijk vanaf onder geïsoleerd worden. Je kunt ook de bodem van de kruipruimte isoleren met bijvoorbeeld schelpen, maar hierdoor kan de warmte nog wel verloren gaan. Deze methode is vooral effectief om vocht in huis te verminderen.

Als je geen kruipruimte hebt, zijn er andere manieren om de vloer alsnog te isoleren, bijvoorbeeld door isolatiemateriaal aan te brengen tussen de vloerbedekking (laminaat of tapijt) en de vloer. Nadeel hiervan is dat je vloer iets hoger wordt en daarmee deuren en drempels waarschijnlijk ook aangepast moeten worden. Je kunt ook overgaan tot het vervangen van de hele vloer, zeker als je graag vloerverwarming wilt, maar de vloer daar nu niet geschikt voor is.

Kosten van vloerisolatie

Die verschillende manieren zorgen er ook voor dat het kostenplaatje per situatie kan verschillen. De kosten voor vloerisolatie zijn afhankelijk van het soort vloer, de materialen, de oppervlakte van de vloer en de manier waarop de isolatie aangebracht wordt. Daarbij kun je ervoor kiezen om het zelf te doen of de werkzaamheden uit te besteden. Voor een schatting kun je ervan uitgaan dat het toevoegen van vloerisolatie ongeveer 25 euro per m2 kost.

Goed om te weten: in sommige gevallen kun je subsidie krijgen voor het aanleggen van vloerisolatie. Dit gaat via de regeling ISDE (Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing). Meer informatie hierover kun je vinden op de website van de Rijksoverheid. In sommige gevallen kun je ook van de gemeente subsidie krijgen. Of jouw gemeente dit ook doet, vind je op de site van Milieucentraal.

Geld besparen met vloerisolatie

Misschien wel de belangrijkste vraag: hoeveel bespaar je uiteindelijk met vloerisolatie? Milieucentraal heeft dit berekend en geeft aan dat je zo’n 160 tot 390 euro per jaar kunt besparen op je energierekening. Hoe hoog de besparing is, is afhankelijk van de energieprijs die je betaalt.

Bron | Independer, Milieucentraal

Nynke KooyGetty Images/iStockphoto

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden