Waarschuwing: ‘sluit je woning niet volledig af van gas zonder veilig alternatief’ Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

Waarschuwing: ‘Sluit je woning niet volledig af van gas zonder veilig alternatief’

Met de hoge gasprijzen zien we steeds meer manieren op geld te besparen op onze energierekening. In het nieuws horen we allerlei bespaartips en ook zien we verhalen van mensen die bijvoorbeeld de gastoevoer volledig dichtdraaien in huis. Milieu Centraal waarschuwt nu om dit vooral niet te doen vanwege de risico's die dit oplevert.

Milieu Centraal waarschuwt: sluit een woning niet volledig af van gas zonder een veilig alternatief voor warm water en verwarming. De voorlichtingsorganisatie signaleert dat de hoge gasprijs ervoor zorgt dat sommige mensen overgaan op zulke ingrijpende maatregelen. Maar dit brengt ook vervelende risico’s met zich mee. Zo kan het de woning beschadigen of een risico zijn voor de gezondheid.

Sluit het gas niet af

Wanneer er geen gasaansluiting meer is, is het niet mogelijk om het huis te verwarmen. Dit terwijl er een minimale temperatuur in huis nodig is om schimmelvorming of houtrot te voorkomen. Als het te koud en vochtig wordt in huis, kan dat ook leiden tot luchtwegklachten of andere gezondheidsproblemen. Milieu Centraal adviseert daarom om het gas niet tijdelijk af te sluiten, maar het huis zo min mogelijk te verwarmen om geld te besparen. “Zorg daarbij dat het in huis minimaal tussen de 12 en 15 graden is,” zegt Suzanne Hoogers van Milieu Centraal. “Maar in ongebruikte ruimtes kan de verwarming nog lager.” Overigens kost het ook geld om gas in een woning af- en weer aan te sluiten.

Alternatieven

Het huis verwarmen met waxinelichtjes en terracotta potten - waarmee het mogelijk is om een soort bloempotkachel te maken - is ook een slecht idee, vertelt Hoogers. Petroleum in de kaarsjes is niet goed voor de luchtkwaliteit. Je kunt dan beter kiezen voor een energiezuinige elektrische deken of een infraroodpaneel. Bovendien helpt het om je warm aan te kleden, mogelijk met thermokleding. Als je dit doet, hoef je bijvoorbeeld alleen de woonkamer te verwarmen.

Hoogers geeft daarbij nog wel een belangrijk advies: “Blijf wel altijd goed ventileren. Hiermee haal je koudere lucht naar binnen, maar zorg je er ook voor dat de lucht in huis gezond blijft en voorkom je schimmelvorming.”

Bron | ANP

Margriet is genomineerd in de categorie Lifestyle en die prijs willen we dolgraag winnen. Stemmen doe je hier (vergeet niet om de stem te activeren via de mail die je binnenkrijgt).

Banner Margriet website van het jaar Beeld Margriet
Beeld Margriet
Nynke KooyGetty Images/iStockphoto

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden