Margriet logo
Waarom je beter geen terracotta potkachel kunt gebruiken om je huis te verwarmen Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Waarom je beter geen terracotta potkachel kunt gebruiken om je huis te verwarmen

Alles wordt uit de kast gehaald om te besparen om de energiekosten: van een elektrische kachel tot de aanschaf van een zonneboiler. Maar er worden ook kleinere en budgetvriendelijke alternatieven gezocht, zoals een terracotta pot die gebruikt wordt als bloempotkachel. Maar met de ontwikkeling daarvan zijn experts niet zo blij. Ze zouden vooral gevaarlijk zijn.

Bij tuincentra zien ze de verkoop van de terracotta potten sterk toenemen. Zo zegt een medewerker van Intratuin Leidsche Rijn bij RTV Utrecht: “Het loopt hier als een trein. En dat terwijl we die normaal amper verkopen in het najaar. Dat is nu wel anders. Zo had ik hier vorige week nog een vrouw aan de kassa die in een keer alle terracotta potten opkocht.”

Terracotta pot als kachel

Die terracotta potten hebben hun populariteit te danken aan het internet. Hierop worden allerlei tips gedeeld om je huis op andere manieren te verwarmen, waaronder met een potkachel. Die wordt gemaakt van, je raadt het al: een terracotta pot met daaronder waxinelichtjes. Het zou je een klein, maar fijn, kacheltje opleveren, maar of het daadwerkelijk zo verstandig is, is nog maar de vraag.

Gevaren van een potkachel

Filmpjes waarin je ziet hoe je een potkachel maakt, verspreiden zich als een lopend vuurtje over het internet. Maar dat gaat niet altijd goed. Zo kwam er vanuit de brandweer een waarschuwing dat de zelfgemaakte kacheltjes gevaarlijk zijn en ook nog eens geen profijt opleveren.

Ook Veiligheidsregio Utrecht is de potkachels liever kwijt dan rijk. Zij wijst op de gevaren, want het gebruik neemt flink wat risico's met zich mee. Niet alleen brandgevaar, maar ook kans op koolmonoxidevergiftiging. “Bovendien is aangetoond dat deze manier van verwarmen niet goedkoper is dan met de cv-ketel,” aldus een woordvoerder.

En dan zijn er nog de waxinelichtjes. Veel kaarsen en waxinelichtjes worden gemaakt van paraffine, een stofje dat afgeleid is van aardolie, steenkool of schalie-olie. Wanneer je deze stof verbrandt, komen er stoffen vrij die mogelijk kankerverwekkend zijn, zoals aceton, benzeen of tolueen. Betekent niet dat je nooit meer een kaarsje aan kunt zetten voor de gezelligheid, maar als alternatief voor de verwarming is het geen goede optie.

Alternatieven voor verwarming

De reden dat de potkachels zo populair zijn, is de energiecrisis. Waarschijnlijk ben je op zoek naar manieren om je huis te verwarmen die niet te veel geld kosten. Om geld te besparen op de energiekosten kun je beginnen met het lager zetten van de verwarming. Om warmteverlies in huis te voorkomen kun je ook radiatorfolie aanschaffen en het energieverbruik van je koelkast onder de loep nemen. Heb je een cv-ketel die te veel energie verbruikt? Kijk dan eens of je hem opnieuw kunt instellen. Ook kun je je verdiepen in de aanschaf van een elektrische kachel om in de winter toch een lekker warm huis te hebben. Kortom: genoeg veilige alternatieven voor een potkachel.

Bron | Libelle, NOS

Website van het Jaar 2022

Banner Margriet website van het jaar Beeld Margriet
Beeld Margriet

Margriet is genomineerd in de categorie Lifestyle en die prijs willen we dolgraag winnen. Stemmen doe je hier (vergeet niet om de stem te activeren via de mail die je binnenkrijgt).

Nynke KooyGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden