Vrouw stopt spaargeld in klein spaarvarken Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

PREMIUM

Tips van een budgetexpert: met wat kleine ingrepen bespaar je snel tientallen euro's

Een abonnement voor internet thuis, een extra verzekering voor je telefoon of toch een verlengde garantie op je nieuwe koelkast. Het zijn kleine bedragen die snel kunnen oplopen. Met deze tips van budgetexpert en schrijfster van het boek Hack je budget, Sara van Wesenbeeck, bespaar je al snel tientallen euro's per jaar.

1. Onderhandel over je contract

Budgetexpert Sara van Wesenbeeck: “Contracten en abonnementen zijn kleine uitgaven die snel oplopen, zeker als je de meerdere abonnementen die je hebt vermenigvuldigt met de maanden van het jaar.”

Ga maar eens na voor welke diensten je je handtekening hebt gezet: het contract van je mobiele telefoon, je internet thuis, televisie, een verzekering of wat dan ook. Houd de vervaldatum van deze contracten goed in de gaten.

Sara: “Als de vervaldatum in de buurt komt, kun je het beste de prijzen van verschillende aanbieders vergelijken en overstappen als je er écht op vooruit gaat.” Vind je ergens een goedkoper alternatief, kijk dan eerst of de aanbieding in de buurt komt bij het contract of abonnement dat je al hebt, zodat je geen appels met peren vergelijkt. Stap dus pas over als je erop vooruit gaat en als er niet te onderhandelen valt met je huidige aanbieder. Let ook op de opstart- en afsluitkosten. Deze kosten worden vaak weggemoffeld in de kleine lettertjes van een contract.

2. Vermijd gespreide betaling

Soms is het handig om bij grote aankopen in termijnen te betalen. Dan betaal je het jaarbedrag in delen terug, bijvoorbeeld elke maand, elk kwartaal, of elke zes maanden. Zo lijkt het totaalbedrag makkelijke te overbruggen, maar dit is niet altijd de goedkoopste oplossing. Vaak rekenen banken, verzekeraars of bedrijven een extra percentage van de aankoopsom voor het spreiden van de betaling. Hoe meer gespreid, hoe hoger de extra kosten meestal zijn.

2. Besparen op je telefoon

Volgens Sara zijn er veel manieren om te besparen op de kosten van je mobiele telefoon. Bijvoorbeeld:

  • Vergelijk telefoontarieven. Let op met aanbiedingen, zoals ‘voor maar 10 euro per maand’. Tel het even na: in dit geval kost het je wel 120 euro per jaar.
  • Koop een eenvoudige telefoon. Je hebt misschien geen extra toeters, bellen en snufjes nodig om gewoon te bellen en berichtjes te versturen.
  • Je hoeft je telefoon (of computer) niet elk jaar te vervangen. Een ouder model werkt vaak net zo goed.
  • Met Skype en WhatsApp bel je gratis via wifi, ook internationaal, én je hebt er ook beeld bij als je wilt.

3. Download bewust

Heb je thuis wifi en op je telefoon een datapakket? Probeer dan zo veel mogelijk gebruik te maken van de wifi. Wil je een film downloaden zodat je die later kunt kijken, dan is het voordeliger om wifi te gebruiken dan dat je daarvoor data via je provider verbruikt.

4. Check je abonnementen

“Zeg abonnementen op als je ze niet meer gebruikt. Vaak heb je niet door dat automatische afschrijvingen voor diensten die je niet meer gebruikt gewoon doorlopen,” zegt Sara. Misschien ben je nog wel lid van een sportschool, waar je dit jaar amper bent geweest of heb je je ooit aangemeld voor een dienst waar je geen gebruik meer van maakt. Als je je hier niet voor afmeldt, blijft dit doorlopen en wordt er elke maand automatisch een bedrag van je rekening geschreven voor iets waar je geen gebruik van maakt.

5. Vermijd verlengde garantie

Op het moment dat je in een winkel iets koopt, bieden de verkopers vaak een extra verlengde garantieperiode aan bovenop de standaardgarantie van de fabrikant. Meestal kost dat je alleen maar geld en waarschijnlijk maak je er nooit gebruik van. Denk hier dus goed over na voor je een nieuw product gaat kopen.

6. Voorkom ‘weglekken’

Deze kleine beetjes bij elkaar zorgen ervoor dat je een hoop kunt besparen. Wil je er nog meer uithalen? “Schrijf de bedragen die je bespaart over naar je spaarrekening. Zo brengt wat anders ongemerkt aan het ‘weglekken’ was voor jou iets op.”

Sanne van der LindenGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden