Prijsplafond: warmtepomp en stadsverwarming Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Stadsverwarming of warmtepomp: dit betekent het voor het prijsplafond

Voor veel huishoudens zal vanaf 1 november de energierekening lager uitvallen vanwege het prijsplafond. Dit noodpakket is gebaseerd op het gemiddeld verbruik van zowel elektriciteit als gas van huishoudens in Nederland. Alleen hoe zit het bij de huishoudens met een warmtepomp of stadsverwarming?

Wie een warmtepomp heeft, is grotendeels van het gas af, maar het gevolg daarvan is een hoger elektriciteitsverbruik.

Warmtepomp

Het kabinet stelt een prijsplafond in voor de bedragen die energieleveranciers bij particulieren in rekening mogen brengen. Dat betekent dat er een maximaal tarief komt voor energie. Er wordt gerekend met het tarief van januari, vlak voor het begin van de oorlog in Oekraïne. Het januari tarief geldt dan tot een bepaald verbruik.

Hier wordt uitgegaan van het verbruik van ongeveer 2500 kWh stroom en 1200 m3 gas per jaar. 2500 kWh staat bijna gelijk aan het jaarverbruik van een warmtepomp en daar komen dan nog de resterende stroomkosten bij. Het is voor deze huishoudens daarom bijna niet mogelijk om voor elektra binnen het tarief te blijven, terwijl ze geen gas verbruiken.

Puk van Meegeren, energie-expert bij voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal, legt uit dat er nog een nadere uitwerking volgt van het prijsplafond waar deze huishoudens ook in meegenomen zullen worden. “Waarbij er bijvoorbeeld een regeling komt dat je meer stroom mag verbruiken als je geen gas verbruikt. Als je als consument geen gasaansluiting meer hebt, is dat een vrij hard criterium.”

Beloning voor verduurzamen

Daarbij legt Van Meegeren uit dat wanneer er niks zou veranderen voor deze huishoudens, het voor anderen ook niet aantrekkelijk wordt om te investeren in een warmtepomp. “Je wilt mensen ook belonen voor verduurzaming. We roepen mensen daarbij wel op niet te veel naar de korte termijn te kijken. Het prijsplafond is tijdelijk, terwijl de onzekerheid over gas er ook op de lange termijn is. De toekomst is elektrisch.”

Overigens maakt het prijsplafond voor elektriciteit in elk geval nu nog weinig verschil, benadrukt Van Meegeren. De marktprijs ligt momenteel rond de door het kabinet gestelde bovengrens van 70 cent. “Het kan zijn dat die nog verder stijgt. Maar het grote verschil zit bij het gas: daar betalen mensen gemiddeld al 2,60 euro per kuub voor, fors meer dan het prijsplafond van 1,50 euro.”

Stadsverwarming

Dan hebben we ook nog huishoudens met een aansluiting op het warmtenet, oftewel: stadsverwarming. Zij verwarmen hun huis en water via bijvoorbeeld aardwarmte of de restwarmte van een fabriek of centrale. Geen gas dus, maar ook geen elektriciteit.

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) vroeg al aandacht voor deze groep. “De tarieven voor warmte zullen komend jaar naar verwachting ook fors omhoog gaan”, schreef de toezichthouder in reactie op het kabinetsplan. De ACM wijst er daarbij op dat de warmteprijs is gekoppeld aan het tarief voor gas. Ook Milieu Centraal benadrukt het belang om duidelijkheid te geven aan mensen met een warmtenet-aansluiting. “Het gaat wel om 5 procent van de mensen”, zegt Van Meegeren. “Dat is dus geen kleine groep.”

Van Meegeren benadrukt dat los van het prijsplafond het verstandig is om energie te besparen. “Begin 2021 betaalden we nog 80 cent per kuub voor gas en 25 cent per kWh voor stroom. Ook met deze maatregelen blijft energie duur”, aldus Van Meegeren.

Margriet.nl genomineerd voor Website van het Jaar

Banner Margriet website van het jaar Beeld Margriet
Beeld Margriet

Margriet is genomineerd in de categorie Lifestyle en die prijs willen we dolgraag winnen. Stemmen doe je hier (vergeet niet om de stem te activeren via de mail die je binnenkrijgt).

Bron | Trouw

Sanne van De WeteringGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden