Op deze temperatuur kun je de thermostaat 's nachts het beste zetten Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Op deze temperatuur kun je de thermostaat ’s nachts het beste zetten

Op dit moment zijn veel mensen ermee bezig: slim omgaan met de verwarming in huis om zoveel mogelijk te besparen op de energierekening. Als je wilt besparen op je stookkosten, kun je de thermostaat in de nacht dan het beste een paar graden lager zetten? Of juist helemaal uit?

Milieu Centraal vertelt aan Metronieuws dat je de thermostaat het beste op 15 graden kunt zetten. Dat is de ideale temperatuur voor een huis in ruststand. “Daarmee bespaar je gemiddeld 370 euro per jaar met huidige gasprijzen.”

Minder kans op vochtproblemen

Nu kun je jezelf afvragen: als ik de thermostaat lager zet, bespaar ik toch juist meer? Dat klopt, maar volgens Milieu Centraal kent het lager zetten van de thermostaat in plaats van helemaal uit ook een nadeel.

“In een matig tot slecht geïsoleerd huis bespaar je inderdaad nog meer als je de verwarming in de woonkamer ’s nachts helemaal uitzet. Maar dat heeft een groot nadeel: je huis kan dan te vochtig worden. Vocht slaat neer als de lucht afkoelt.”

Een groot gevolg van een vochtig huis, is volgens het adviesbureau het ontstaan van schimmels en huisstofmijt. Beide kunnen gezondheidsklachten veroorzaken, waarbij schimmels ook de klachten van astma en andere luchtwegproblemen kunnen verergeren. Voor huisstofmijt zijn veel mensen allergisch. Een allergie voor huisstofmijt kan klachten geven zoals een verstopte neus, snotteren, niezen en jeuk in de neus en ogen.

Nu het ’s nachts vriest, heb je overigens minder kans op vochtproblemen. Met temperaturen onder nul ligt de luchtvochtigheid meestal lager. Verder is er nog een andere reden om de thermostaat in de nacht niet helemaal uit te zetten: “Je voorkomt zo dat leidingen kunnen bevriezen.”

Huis op temperatuur houden

Waar veel mensen hun thermostaat lager of juist helemaal uit zetten, kiezen sommigen ervoor om de verwarming hoger te zetten dan 15 graden. Milieu Centraal wil hierover een fabel uit de wereld helpen, namelijk dat je huis verwarmen meer energie kost dan je huis op temperatuur houden.

“Het kost inderdaad energie om het huis ’s ochtends op te warmen, maar dat is lang niet zoveel als er nodig zou zijn om de hele nacht het huis op temperatuur te houden.” Dat verschil is het grootst bij slecht geïsoleerde huizen.

Sommige huishoudens doen er wél goed aan om de verwarming op 17 of zelfs 18 graden te houden, ook ’s nachts. Het aanhouden van de verwarming in de nacht geldt vooral bij huizen met vloerverwarming. Anders duurt het opwarmen te lang, stelt het adviesbureau.

Besparen op de gasprijzen

Het advies is dus om je thermostaat in de nacht op 15 graden te zetten, maar geldt dit ook als je gaat werken of een weekendje weg gaat? “Laat de thermostaat ook op 15 graden als er overdag niemand thuis is. Het huis hoeft dan in de ochtend niet op te warmen. Als je dit vier dagen in de week doet, bespaar je met de huidige gasprijs gemiddeld 350 euro per jaar,” aldus Milieu Centraal.

Bron | Metronieuws

Sanne van de WeteringGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden