Op deze manier kan de gemeente helpen bij het besparen van energie Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Op deze manier kan de gemeente helpen bij het besparen van energie

De dagen worden kouder en de energieprijzen blijven alsmaar stijgen. Als je energie wilt besparen, maar niet weet waar je moet beginnen, kan de gemeente je misschien helpen. Op het gebied van energiebesparing zijn er namelijk bepaalde zaken waarbij zij kunnen helpen.

De landelijke overheid heeft met de stijgende energieprijzen al een aantal dingen geregeld om het financieel iets makkelijker te maken. Zo kwamen ze met een energietoeslag voor huishoudens met lage inkomens, een lagere energiebelasting op elektriciteit en een lagere btw op aardgas, elektriciteit en stadsverwarming. Maar ze hebben ook miljoenen aan gemeentes gegeven, waarmee zij inwoners die in slecht geïsoleerde huizen wonen, kunnen helpen met energie besparen.

Energiebespaaradvies

Een van de dingen die de gemeente kan bieden, is energiebespaaradvies. Wanneer je niet goed weet hoe je energie kunt besparen en welke maatregelen aansluiten bij jouw situatie, kun je onafhankelijk advies aanvragen. In de meeste gemeentes is hiervoor een energieloket ingericht, maar je kunt ook een onafhankelijke energieadviseur inschakelen. Bij het energieloket, dat in vrijwel iedere Nederlandse gemeente te vinden is, kun je terecht met alle vragen die je hebt over energiebesparing en het energiezuinig maken van je huis. Soms zijn er ook energiecoaches die bij jou thuis mee kijken om een advies uit te brengen.

Op verbeterjehuis.nl vind je het energieloket dat het dichtst bij jou is.

Vouchers

Het budget dat de overheid beschikbaar gesteld heeft, wordt ook gebruikt voor vouchers. Deze energiebesparende vouchers worden uitgereikt door je gemeente, vaak zo lang de voorraad strekt. Mocht je hier interesse in hebben, dan is het dus zaak om er snel bij te zijn. Met de voucher kun je voor een bepaald bedrag energiebesparende artikelen aanschaffen. Dit kan bijvoorbeeld gaan om radiatorfolie, tochtstrips of led-lampen. De voucher is dus bedoeld voor relatief kleine artikelen, waarmee je zelf op korte termijn energie kunt besparen.

Energieboxen

Er zijn ook verschillende gemeenten die energieboxen uitdelen. Hierin zitten energiebesparende middelen, zoals tochtstrips, radiatorfolie en led-lampen. Gemeente Utrecht heeft bijvoorbeeld zo’n energiebox voor huurders. Met de producten uit de box kunnen huurders volgens de gemeente gemiddeld zo’n 128 euro besparen op hun energierekening. Mocht je ook een energiebox willen, dan kun je het best bij je eigen gemeente informeren of ze deze uitdeelt.

Subsidies

Mocht je grotere werkzaamheden willen gaan doen om te besparen, zoals isoleren, dan hebben gemeenten ook bepaalde subsidies. Denk aan subsidies voor zonneboilers of groene daken. Ook hebben sommige gemeenten een duurzaamheidslening om te ondersteunen bij projecten om je huis energiezuinig te maken. Het best kun je voor deze dingen informeren bij je eigen gemeente.

Bron | Rijksoverheid, Milieu Centraal, Gemeente Utrecht

Nynke KooyGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden