Onderzoek: we douchen minder lang om geld te besparen Beeld Getty Images/EyeEm
Beeld Getty Images/EyeEm

Onderzoek: zoveel minuten douchen we minder om geld te besparen

Passen we ons gedrag aan omdat we ons zorgen maken over de CO2-uitstoot en klimaatverandering? Die vraag stelde het blad Binnenlands Bestuur. Onderzoekers van I&O Research zochten het uit en kwamen tot een verrassende conclusie: we besparen wel, maar lang niet altijd om de reden die in de vraag staat.

De uitslag van het onderzoek liet zien dat we in 2022 wel degelijk ons gedrag aanpassen en besparen op de kosten. Maar die verandering komt lang niet altijd omdat we ons zorgen maken om de CO2-uitstoot en klimaatverandering. We worden gedwongen zuiniger aan te doen door hogere energierekeningen.

Korter douchen en minder vaak met de auto

Uit het onderzoek blijkt dat we dit jaar minder lang onder de douche staan. Waar we eerst gemiddeld 7,1 minuten per dag douchten, waren dat dit jaar nog maar 6,6 minuten per dag. Nog zoiets waar we ons gedrag aanpassen: autorijden. Reden we in 2020 gemiddeld zo’n 12.300 kilometer, zijn dat er in 2022 naar verwachting ongeveer 2000 minder.

Minder vlees en meer tweedehands

De onderzoekers geven aan dat niet alle veranderingen komen door de hogere energierekening. Een voorbeeld hiervan is minder vlees eten. Volgens het onderzoek is het aantal vegetariërs en veganisten niet gegroeid, maar we hebben wel vaker een dag zonder vlees. 44 procent van de Nederlanders blijkt nog steeds elke dag vlees op tafel te zetten, waar dit in 2020 ging om 49 procent.

Tweedehands kleding is de afgelopen jaren populairder geworden, zien de onderzoekers. Zo kocht bij het vorige onderzoek in 2020 nog maar negen procent van de Nederlanders tweedehandskleding. Nu kiest veertien procent het liefst voor een tweedehands outfit.

Beweegredenen

De onderzoekers keken niet alleen naar de veranderingen, maar ook waarom deze aanpassingen gedaan worden. Zo zagen ze dat dit voor verschillende leeftijdscategorieën anders is. Jongeren tot 34 jaar passen hun gedrag aan naar ‘duurzaam’ uit overtuiging, terwijl het bij ouderen vanuit een financiële overweging gedaan wordt. De stijgende energieprijzen zorgen bij een kwart van de Nederlanders voor moeite met rondkomen.

Bron | AD

Nynke KooyGetty Images/EyeEm

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden