Kat en hond liggen samen te slapen Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

Met deze tips kun je besparen op je huisdier

Heb je deze winter wat minder te besteden, maar wil je niet dat je huisdier daaronder komt te lijden? In tijden van inflatie en stijgende energierekeningen is dat niet gemakkelijk, maar met deze tips kun je besparen op je huisdier zonder dat deze iets tekort komt.

Bij een huisdier komen verschillende verantwoordelijkheden kijken. Je kiest niet alleen voor het gezelschap en de verrijking van je dagelijks leven, maar ook voor de kosten die daarbij komen kijken. Je huisdier staat aan je zijde in goede en slechte tijden en geeft je altijd onvoorwaardelijke liefde. Aan jou, als eigenaar, de taak om je huisdier dan ook zo goed mogelijk te verzorgen.

Gemiddelde kosten

Katten kosten gedurende hun hele leven gemiddeld €11.450,- euro. Als je een hond uitkiest kost dat je, afhankelijk van het ras en formaat, gemiddeld minimaal €12.000,- tot €17.000,- euro. Hoe groter het dier, hoe duurder het onderhoud. Parkieten, cavia’s en konijnen zijn dus goedkoper, maar daar heb je er minimaal twee van nodig omdat ze graag gezelschap hebben. Je betaalt natuurlijk voor het aanschaffen van je huisdier, maar ook het voer, verzorgingsspullen, kattengrit, stro en de dierenarts kosten geld.

Voer

Een van grootste kosten van je huisdier is het voer. Je wil graag het beste voer voor je trouwe viervoeter, maar dat hoeft niet per se van het duurste merk te zijn. Sommig goedkoop voer bevat slachtafval waar je dier ziek van kan worden, maar je kunt redelijk goedkoop voer vinden dat door de keuringsdienst goed is beoordeeld. Heb je meerdere huisdieren? Kijk dan eens bij een groothandel of bij de fabrikant zelf. Daar krijg je vaak ‘bulkkorting’. Als je twijfelt over het juiste voer, omdat je huisdier misschien allergieën heeft, neem dan eens contact op met je dierenarts. Hij of zij kan je dan informeren en adviseren over het beste voer voor jouw dier.

Tweedehands

Het maakt je huisdier echt niet uit of iets al eerder is gebruikt door een ander dier of dat het niet aan de laatste trends voldoet. Kijk dus eens op een rommelmarkt of op ‘gratis afhalen’ pagina’s op social media naar manden, riemen of voerbakken. Als je het voorwerp voor gebruik goed schoonmaakt, is het soms zo goed als nieuw. Kijk wel naar de staat waarin het voorwerp verkeert. Als je na twee maanden een nieuwe mand moet kopen, omdat de tweedehands mand al is versleten, ben je alsnog duurder uit.

Doe-het-zelven

Voor de creatievelingen is het natuurlijk ook een optie om zelf speelgoed, mandjes of krabpalen te maken. Daarnaast kun je voor je huisdier de duurste speeltjes aanschaffen, maar worden dieren vaak nog blijer van een kartonnen doos of propjes papier.

Dierenarts

De gezondheid van je dier staat natuurlijk voorop en je moet behandelingen tegen ziektes zeker niet uitstellen, maar je kunt wel besparen door de prijzen van dierenartsen te vergelijken. Ook voor je huisdier kun je een zorgverzekering afsluiten. Dan betaal je een maandelijkse premie, maar let daarbij goed op wat er allemaal gedekt wordt. Wanneer je de kosten van een operatie niet in een keer kunt overbruggen, is er vaak ook de optie om in termijnen te betalen. Bespreek deze mogelijkheden vooral met je dierenarts.

Dierenvoedselbank

Niet alleen voor jou, maar ook voor je huisdier is er een voedselbank. Deze zijn vooral in grote steden te vinden. De vrijwilligers geven steun aan huisdiereigenaren door ze te voorzien in voedsel en soms bieden ze zelfs financiële steun voor de kosten van de dierenarts.

Bron | Hart voor Dieren

Sanne van der LindenGetty Images/iStockphoto

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden