Margriet logo
Heetwaterkraan Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Kookkraan in huis? Misschien verbruik je meer energie dan je denkt

Dacht je meer te besparen door een kookkraan in huis te hebben? Dan hebben we slecht nieuws. Uit nieuw onderzoek van de Inspectie Leefomgeving en Transport blijkt dat deze kranen juist meer energie verbruiken dan fabrikanten aangeven.

Op jaarbasis kunnen de kranen volgens de inspectie zo’n negen procent meer energie verbruiken dan wordt beweerd. De inspectie deed onderzoek naar de 3-in-1-kookkranen. Dat zijn kranen die naast normaal, warm en koud water ook kokend water kunnen leveren.

Warmteverlies

Het onderzoek werd uitgevoerd bij negen verschillende merken. De kookkranen werden getest in een laboratorium en werden op dezelfde manier geïnstalleerd als thuis zou gebeuren. De inspectie heeft het energieverbruik gemeten bij de uitgang van de kraan. Fabrikanten daarentegen testen het energieverbruik bij de uitgang van de boiler. Het verschil in uitkomst van de twee metingen is te verklaren: er is sprake van warmteverlies bij de leidingen, het mengventiel en de kraan.

Energieverbruik van de kookkraan

Volgens de inspectie testen fabrikanten nu op verschillende manieren hoeveel energie hun kranen verbruiken. Daardoor is het voor consumenten lastig om het energieverbruik van de verschillende typen kookkranen te vergelijken. “Zeker in deze tijd van hoge energieprijzen en inflatie waarin er extra aandacht is voor energieverbruik en duurzaamheid,” vertelt de inspectie aan RTL Nieuws.

Zo’n zeven procent van de Nederlandse huishoudens heeft een kookkraan in huis en naar verwachting zal dat aantal verder toenemen. De resultaten van het onderzoek zullen worden aangekaart bij de Europese commissie die de normen voor dit soort testen opstelt. Als je het werkelijke energiegebruik van de kookkraan wilt weten, kun je het beste contact opnemen met de merkeigenaar/fabrikant van de kokend waterkraan. Meer weten over zuinig water koken? Lees dan dit artikel: Zuinig water koken: ga je voor de heetwaterkraan of waterkoker?

Water besparen

Om kosten te besparen, kun je proberen je waterverbruik wat te minderen. Want onbewust gaan er behoorlijk wat liters doorheen op een dag. Maar waar en hoe bespaar je dan precies? In dit artikel zetten we de mogelijke bespaaropties voor je op een rij: Water besparen? Zó doe je dat

Sanne van de WeteringGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden