Margriet logo
Koken met rijstkoker Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Koken met een rijstkoker: kun je er geld mee besparen?

Veel Nederlanders doen er op dit moment alles aan om de energierekening zo laag mogelijk te houden. Overal in huis zijn er dan ook wel manieren om te besparen en zo ook in de keuken. Rijst koken in een rijstkoker zou je namelijk al helpen om te besparen op de kosten.

Sommige Nederlanders zijn al jaren gebruiker van de rijstkoker, anderen zijn er nog niet zo bekend mee. Een ding is zeker: je bespaart er geld mee en je kan er veel meer in koken dan alleen rijst.

Wat is een rijstkoker?

Een rijstkoker is een elektrisch keukenapparaat om rijst mee te koken en te stomen, maar je kunt er ook andere dingen in klaarmaken zoals: pasta, noedels, stoommaaltijden, havermout, hardgekookte eieren, stoofperen, taart, cake en gerechten met vis en gevogelte. Het apparaat bestaat uit een verwarmingselement, een binnenpan en een thermostaat om de temperatuur mee te controleren.

Een rijstkoker is niet alleen snel, maar ook nog eens makkelijk te gebruiken. Je vult de binnenpan met ingrediënten. Vervolgens voeg je water toe en druk je op de startknop. Zodra de rijstkoker klaar is, springt het automatisch op de warmhoudfunctie. Zo hoef je jouw maaltijd bij thuiskomst niet eerst op te warmen.

Hoeveel kun je besparen met een rijstkoker?

Koken met een rijstkoker heeft een aantal voordelen. Je hoeft bijvoorbeeld niet bij de pan te blijven staan om te kijken of de rijst al kookt. Je rijst kan in een rijstkoker ook niet verbranden mits je de juiste verhoudingen hebt. Verder is je portemonnee je ook een klein beetje dankbaar als je de rijstkoker gebruikt.

Als je met gas kookt, ben je met gewone pannen ongeveer 142 euro per jaar kwijt voor het koken van je maaltijden. Dit is berekend op basis van de gemiddelde gasprijs van oktober en het gemiddelde aantal uur dat de pannen per jaar op het vuur staan. Met koken op inductie is dat ongeveer 157 euro per jaar met gewone pannen.

Een rijstkoker heeft gemiddeld een vermogen van 600 watt. Als je de rijstkoker een uur laat aanstaan, verbruikt het apparaat zo’n 0,6 kWh. Volgens de Consumentenbond kost een kWh inclusief belastingen etc. 0,15 cent per kWh. Laat je de rijstkoker een uur aanstaan dan zijn de kosten 0,6 kWh x 0,15 = 9 eurocent. Rijst koken met een rijstkoker duurt ongeveer 30 minuten. Gebruik je de rijstkoker dagelijks dan ben je aan het einde van het jaar 0,3 kWh x 365 dagen = 109,5 kWh wat neerkomt op 16,43 euro per jaar. Vervolgens kun je uitrekenen hoeveel jij bespaart als je kookt op een gas of elektrische kookplaat. Dit hangt natuurlijk af van jouw eigen situatie. Het gaat niet om grote geldbedragen, maar alle beetjes helpen!

Website van het Jaar 2022

Margriet is genomineerd in de categorie Lifestyle en die prijs willen we dolgraag winnen. Stemmen doe je hier (vergeet niet om de stem te activeren via de mail die je binnenkrijgt).

Banner Margriet website van het jaar Beeld Margriet
Beeld Margriet

Bron | Thekitchenarylab, Hart van Nederland,

Sanne van De WeteringGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden