Margriet logo
huurhuis verduurzamen Beeld Getty Images/Westend61
Beeld Getty Images/Westend61

Je huurhuis verduurzamen? Dit kun je zelf doen

Wil je je koophuis verduurzamen, dan kun je zo ver gaan als je zelf wilt. De kosten zijn dan ook voor je eigen rekening. Bij een huurwoning daarentegen mag je over bepaalde dingen niet zelf bepalen. Wat kun je wél doen als je je huurhuis toch graag wilt verduurzamen en wat ligt toch in handen van de huurbaas?

Ten eerste is het handig om te weten hoe duurzaam je huurhuis precies is. Hier kom je achter door middel van het energielabel van je huis. Hierbij wordt jouw huis vergeleken met andere huizen op basis van de isolatie en de installaties die nodig zijn voor verwarming, koeling, warm water en ventilatie.

Energielabel checken

Het energielabel voor woningen kent verschillende klassen: van A++++ (groen, zeer zuinig) tot en met G (rood, zeer onzuinig). Op het energielabel staat wat je kunt doen om je huis duurzamer te maken. Ook geeft het energielabel het gebruik van fossiele brandstof in kilowattuur per vierkante meter per jaar (kWh/m2 per jaar) aan. Fossiele energie komt van aardolie, aardgas en kolen.

Heb je al zonnepanelen op het dak liggen? Dan zul je minder fossiele energie verbruiken, waardoor de energierekening lager wordt en je dus een beter energielabel hebt. Wil je weten welk energielabel je huis heeft? Zoek dan op energielabel.nl naar je eigen adres.

Wat je zelf kan aanpassen

Wil jij graag een beter energielabel, maar weet je niet wat je zelf al kunt aanpassen om je huurhuis duurzamer te maken? Gelukkig zijn er wel een aantal dingen waar je zelf in kunt investeren.

1. Een waterbesparende douchekop

Gebruik een waterbesparende douchekop. Het zit al in de naam: deze douchekop gebruikt veel minder water dan de gewone variant. Een waterbesparende douchekop laat maximaal 7,2 liter water per minuut door. Bij een gewone douche is dat bijna 9 liter.

2. Gebruik led-lampen

Als je nog gloeilampen in huis hebt hangen is het verstandig om ze te vervangen voor LED lampen. Ter vergelijking: waar een gloeilamp 60 watt verbruikt, verbruikt een LED lamp slechts 5 watt, met hetzelfde licht. En dat verschil merk je ook zeker op je energierekening.

3. Dikke gordijnen

Heb je enkel glas in je huis? Dan kunnen extra dikke gordijnen isolatie bieden. Maar ook bij dubbel glas of ramen die kieren hebben gaat er warmte verloren. Hangen de gordijnen voor de radiator? Maak ze dan korter, zodat de warmte goed de kamer in kan.

4. Radiatorfolie achter de radiator plaatsen

Heeft je huurhuis geen spouwmuurisolatie? Dan kun je radiatorfolie achter de radiatoren plaatsen die tegen een buitenmuur staan. Zo gaat de warmte niet in de muur zitten, maar de kamer in.

5. Plaats tochtstrips

Tochtstrips houden tocht en dus kou tegen. Ook gaat de warmte in huis dan niet verloren. Zo bespaar je energie op de huisverwarming.

6. Zet temperatuur van cv-ketel lager

Renee van PorteRenee legt uit aan Libelle dat de cv-ketel het water vroeger tot wel 90 graden moest verwarmen. Tegenwoordig is 50 of 60 graden meer dan genoeg. En als je vloerverwarming hebt, is zelfs 40 graden al voldoende. “Dat scheelt flink in gasverbruik. Ware het niet dat veel cv-ketels nog ouderwets op 80 graden ingesteld staan. In veel gevallen zijn dit de standaard fabrieksinstellingen. Ze verwarmen dus onnodig heet. Zonde van het gas en dus zonde van het geld,” legt Renee uit.

7. Verwarm niet het hele huis en houd de deuren dicht

Draai de verwarming uit in de ruimtes waar je niet bent. Ook in de slaapkamers. Zo kun je een hoop besparen.

8. Kook elektrisch

Wil je elektrisch koken? Ga dan voor een inductiekookplaat. Die gebruikt minder stroom dan andere elektrische kookplaten.

Wat kan de verhuurder doen

Er zijn dus al een hoop dingen die je zelf aan je huis kunt aanpassen om je huis te verduurzamen. Toch zijn er bij een huurhuis een aantal dingen die je niet zelf kunt bepalen. Dit zal door de verhuurder geregeld moeten worden. Het gaat hierbij om een aantal dingen.

  • Dakisolatie, gevelisolatie en raamisolatie
  • vloerisolatie van de vloer boven de kruipruimte
  • Het vervangen van een cv-ketel van meer dan 10 jaar oud door een cv-ketel met een opwekkingsrendement van minimaal 80%.

Niet elke verhuurder is verplicht om duurzame aanpassingen te doen. Wat kun je dan doen? Ga in gesprek met de verhuurder en kijk wat de mogelijkheden zijn. Mocht de verhuurder akkoord gaan met bepaalde duurzame aanpassingen, kan het zijn dat je mogelijk meer huur gaat betalen.

Weigert de verhuurder om aanpassingen te doen? Dan kan een rechter toch bepalen dat de verhuurder alsnog bepaalde aanpassingen moet doen.

Margriet.nl genomineerd voor Website van het Jaar

Banner Margriet website van het jaar Beeld Margriet
Beeld Margriet

Margriet is genomineerd in de categorie Lifestyle en die prijs willen we dolgraag winnen. Stemmen doe je hier (vergeet niet om de stem te activeren via de mail die je binnenkrijgt).

Bron | Centraalbeheer, NLco2neutraal

Sanne van De WeteringGetty Images/Westend61

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden