Airco huis verwarmen Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Je huis verwarmen met een airco: zoveel bespaar je ermee

In de tijd waar gasprijzen de pan uit rijzen, zijn alle alternatieven om je huis te verwarmen van harte welkom. Denk bijvoorbeeld aan warmtepompen en houtkachels, maar installatiebedrijven door heel het land valt het nu vooral op dat er steeds meer airco’s geplaatst worden. Zijn airco’s een goede investering?

Installatiebedrijven laten aan de NOS weten dat ze duidelijk een nieuwe trend zien als het aankomt op het installeren van airco’s. “Door de enorme gasprijzen zijn mensen een beetje in paniek, merk ik wel. Velen willen nu verwarmen met stroom in plaats van met gas, door die enorm hoge gasprijs,” zegt Martijn Verspeek, eigenaar van een installatiebedrijf in Valkenswaard.

Hoe werkt verwarmen met een airco?

Airco’s werken hetzelfde als een warmtepomp. De installatie bestaat uit een binnen- en een buitendeel. Om te koelen wordt warmte uit de lucht in huis onttrokken en via de buitenunit afgevoerd naar buiten. Bij verwarmen werkt dit andersom. Dan wordt er door het buitendeel warmte uit de buitenlucht onttrokken en naar het binnendeel vervoerd. Vervolgens zorgt het binnendeel ervoor dat de warme lucht wordt verspreid in de ruimte. Dit kan zelfs bij koude buitentemperaturen.

De installatie gebruikt dus de warmte uit de omgevingslucht om de woning mee te verwarmen. Hierbij worden geen fossiele brandstoffen gebruikt, maar duurzame energie. Dit maakt het een milieuvriendelijk apparaat.

Levertijd

De reden dat airco’s nu erg populair zijn in plaats van bijvoorbeeld de warmtepompen heeft volgens Verspeek te maken met de levertijd. Deze kan oplopen tot twaalf maanden. “Dus daar heb je komende winter helemaal niks aan. Airco’s zijn wonderbaarlijk genoeg wel goed leverbaar.”

Ook brancheorganisatie Techniek NL herkent de trend: “Wanneer je de centrale verwarming aanzet om één of twee kamers in huis op te warmen, verbruikt de cv-ketel relatief veel gas. In bepaalde situaties kan het dan efficiënter zijn om de kamer te verwarmen met behulp van een airco.”

Airco niet goedkoop

Voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal krijgt veel vragen van consumenten over alternatieven voor de verwarming, ook over de airco. “In de winter kan een airco inderdaad goedkoper en ook duurzamer zijn, alhoewel je maar één of twee kamers tegelijk verwarmt. Je energierekening kan wel halveren in vergelijking met het gebruik van een cv-ketel,” zegt een woordvoerder.

Toch is een airco niet goedkoop. Een standaard-airco kost al snel rond de € 2.500, een luxe uitvoering loopt al op tot zo’n € 4.000; voor veel gezinnen een onhaalbare investering. Milieu Centraal geeft daarom alsnog de voorkeur voor een warmtepomp. Hiervoor zijn ook nog subsidies te krijgen, voor een airco niet.

“Daarnaast zijn airco’s wel echt alleen goedkoop en duurzaam in de winter. In de zomer slurpen ze juist energie en ben je uiteindelijk duurder uit,” aldus Milieu Centraal.

Margriet.nl genomineerd voor Website van het Jaar

Banner Margriet website van het jaar Beeld Margriet
Beeld Margriet

Margriet is genomineerd in de categorie Lifestyle en die prijs willen we dolgraag winnen. Stemmen doe je hier (vergeet niet om de stem te activeren via de mail die je binnenkrijgt).

Bron | NOS, Kemkens

Sanne van De WeteringGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden