Margriet logo
Ken je deze simpele truc om te besparen nog? Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

Het ouderwetse enveloppensysteem: met déze simpele truc kun je geld besparen

Sparen is niet altijd makkelijk, zeker niet nu je bijna overal contactloos je boodschappen kunt betalen. Dan geef je misschien meer geld uit dat je hoopte. Om te besparen kun je nieuwe trucs zoeken, maar vergeet ook oude manieren van besparen niet.

Op TikTok is een ouderwetse manier van besparen een ware hit: cash stuffing. Misschien komt deze bespaartip je nog bekend voor van vroeger.

Truc om geld te besparen

De bespaartrend op TikTok heet cash stuffing, maar in het Nederlands is dat gewoon het ouderwetse enveloppensysteem. Op deze manier heb je meer inzicht in hoeveel geld je hebt en is het makkelijker om je inkomsten en uitgaven te beheren. De trend is nu zo populair omdat steeds meer consumenten zich achter de oren krabben als ze hun financiën bekijken. De hoge energierekening en dure boodschappen in de supermarkt maken het niet altijd gemakkelijk om voldoende geld te (be)sparen. Waarom zou je opnieuw het wiel uitvinden als er al een heel handige manier bestaat?

Zó werkt cash stuffing

Als je volgens deze methode geld wilt besparen, haal je volgens financieel coach May Fairweather eerst contant geld bij je bank af. Dat geld verdeel je in verschillende categorieën met een ander einddoel. Je kunt bijvoorbeeld een envelop reserveren voor boodschappen, één envelop voor etentjes buiten de deur, één envelop om kleding van te kopen en een andere envelop voor make-up en huidverzorging. Als je iets wilt uitgeven, pak je de juiste envelop en haal je er geld uit. Is de envelop leeg? Dan beslis je of je geld uit een andere envelop haalt óf het gewoon niet uitgeeft. Doordat je bij cash stuffing fysiek ziet hoeveel geld je hebt, kun je voorkomen dat je teveel uitgeeft. Op is dan ook écht op. Met deze methode wordt het makkelijker om je geld te beheren en weet je precies hoeveel geld je ter beschikking hebt voor verschillende doelen.

Saskia WinkensGetty Images/iStockphoto

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden