Margriet logo
Geld besparen met je interieur? Kies de juiste gordijnen Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Geld besparen met je interieur? Kies de juiste gordijnen

Om geld te besparen laat je misschien de verwarming uit of sta je minder lang onder de douche. Deze manieren kunnen de energierekening omlaag brengen. Je kunt ook aanpassingen doen in je interieur om het binnen warm en aangenaam te houden.

Het soort glas dat je in je ramen hebt, kan een verschil maken in de temperatuur binnen. Daarom wordt geadviseerd om enkelglas te vervangen door dubbel- of HR glas. Die mogelijkheid heeft alleen niet iedereen, en daarom is het goed om te kijken naar andere manieren om warmte vast te houden. Gordijnen kunnen je daarbij helpen.

Besparen met gordijnen

Om warmte binnen te houden is het verstandig om ’s avonds en ’s nachts de gordijnen dicht te houden. Op die manier blijft de warme lucht binnen, maar komt er ook geen kou van buiten je huis in. Milieucentraal ging op onderzoek uit en ontdekte dat je flink kunt besparen door de raambekleding op tijd dicht te doen. Zo kun je in een vrijstaand huis tot wel 270 m3 gas besparen. Per jaar komt dat neer op 270 euro. Waar die besparing vandaan komt? Gordijnstof zorgt ervoor dat het binnen behaaglijker aanvoelt en er is minder tocht. Je kunt de verwarming daardoor misschien zelfs lager zetten.

Isolerende gordijnen

Om te kunnen besparen moet je goede gordijnen voor je ramen hangen. Een dun gordijn zoals vitrage kan alsnog veel koude lucht doorlaten. Ook het type raam dat je hebt, kan een verschil maken. De besparing is kleiner bij dubbelglas, omdat hierbij de isolatie al beter geregeld is. Er bestaan verschillende soorten isolerende gordijnen. Zo heb je dubbele plisségordijnen met een aluminium coating aan de binnenkant, maar ook isolerende shutters of rolgordijnen.

Isolerende gordijnen

Isolerende gordijnen worden gekenmerkt door hun golvende vorm. Ze houden het warm in huis doordat er een isolerende laag van stilstaande lucht ontstaat tussen het gordijn en het raam. De gordijnen vormen dus als het ware een barrière tussen de warme lucht in huis en de koude lucht buiten. Er zijn ook thermisch isolerende gordijnen. Deze zijn gemaakt van dik materiaal. Afhankelijk van het seizoen houdt het koude of warme lucht binnen.

Isolerende rolgordijnen

Als je een isolerend rolgordijn aanschaft krijg je gordijnen die gemaakt zijn van een speciale stof. Hierop zit een doorzichtige coating die de temperatuur reguleert. Lucht van buiten, of dit nou warm of kou is, wordt hierdoor tegengehouden. Ook hier zijn verschillende varianten. Voor de grootste besparing kun je het best kiezen voor een verduisterende variant. Deze houdt zowel licht als warmte tegen.

Isolerende shutters

Een ander type isolerend gordijn, zijn de isolerende shutters. Van alle soorten is dit de duurste. De warmte reguleer je door het verstellen van de houten lamellen. Hiermee reguleer je de hoeveelheid licht die naar binnen komt. Als je ze helemaal naar beneden draait, komt er geen licht binnen en krijgen de shutters ook een isolerende werking.

Isolerende plisségordijnen

Voor de grootste besparing kun je volgens Milieucentraal het best kiezen voor dubbele plisségordijnen met een speciale aluminium coating aan de binnenkant. Deze gordijnen hebben een dubbele laag stof met daartussen horizontale buisjes. Hierin blijft de lucht vastzitten, wat voorkomt dat dit in je kamer terechtkomt. Wil je de isolerende werking nog verder verhogen? Kies dan voor een variant met een laagje aluminium coating. Er zijn ook enkele plisségordijnen, maar de werking en isolatie hiervan is minder dan de dubbele variant.

Zoveel bespaar je

We zeiden het al even: hoeveel je precies bespaart is afhankelijk van een aantal verschillende factoren. Zo verschilt de besparing per soort raambekleding en het soort glas, maar ook het oppervlak, de kamertemperatuur, de verwarming en het sluiten van de raambekleding spelen mee. Het meest bespaar je bij enkelglas. Met gordijnen en rolgordijnen kun je hier zelfs tot vlakbij het niveau van dubbel glas komen. Dubbele plisségordijnen en shutters isoleren nog beter en gaan het niveau van dubbel glas zelfs voorbij. Als je dubbel of HR++ glas hebt, is de besparing een stuk kleiner, omdat er weinig extra isolatie is.

Bron | Milieucentraal, Duurzaamthuis

Nynke KooyGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden