Gebruik je een waterbesparende douchekop? Zoveel levert dat op
We zoeken massaal naar manieren om te besparen op onze gasrekening, zoals korter douchen. Maar naast het inkorten van je douchebeurt, kun je ook zorgen dat er minder water uit de douchekop komt. Zóveel bespaar je met een waterbesparende douchekop.
Sta je op het punt een nieuwe douchekop aan te schaffen? Dit moet je weten.
110 liter per dag
In Nederland staan we gemiddeld negen minuten onder de douche. Tijdens zo’n douchebeurt komt er ongeveer 70 liter warm water uit de kraan. Omgerekend is dat voor een gemiddeld gezin (2,2 mensen) – schrik niet - ongeveer 110 liter water per dag, alleen al uit de douchekop. Daarmee verbruik je al gauw 210 m3 gas per jaar. Vroeger dacht je er misschien niet over na hoe lang je onder de douche stond, maar met de huidige gasprijzen is een douchebeurt van negen minuten best duur. Een van de manieren om water (en dus geld) te besparen, is korter douchen. Door maar vijf minuten te douchen bespaar je als huishouden ruim 15.000 liter warm water en 60 m3 gas per jaar. Dat scheelt dus tientallen tot honderden euro’s per jaar.
Waterbesparende douchekop
Korter douchen is dus een manier om water te besparen. Ook het installeren van een waterbesparende douchekop kan een hoop geld schelen. Daarmee verbruik je namelijk 20 procent minder water dan met een normale douchekop. Ruil je een grote regendouche in voor een zuinige douchekop? Dan bespaar je maar liefst 60 procent (!) water. En nee, dat betekent niet dat je onder een miezerig straaltje hoeft te staan. Er komt minder water uit, maar er zit extra lucht bij, waardoor je niet inlevert op de kracht van de straal. Kortom: je doucht net zo lekker, maar bespaart wel energie. Volgens Milieu Centraal bespaart een gemiddeld gezin ongeveer 7500 liter warm water en bijna 44 m3 gas door een waterbesparende douchekop te gebruiken.
Hier moet je op letten
We spreken van een waterbesparende douchekop als deze per minuut minder dan 7,2 liter water doorlaat. Wil je weten of je een zuinige douchekop te pakken hebt? Op de verpakking kun je vaak zien om welke categorie het gaat. Deze geeft aan hoeveel liter water er per minuut uitkomt.
- Z: 4,3 – 6,9 liter per minuut
- A: 7,0 – 8,7 liter per minuut
- S: 8,8 – 11,5 liter per minuut
- B: 11,6 – 14,4 liter per minuut
- C: 14,5 – 17,3 liter per minuut
- D: 17,4 – 21,9 liter per minuut
Een minder simpele manier om te checken of je een waterbesparende douchekop hebt, is door een emmer te vullen met water uit je douchekop. Zit er na één minuut meer dan 7,2 liter in? Dan is je douchekop niet waterbesparend. Let op: met een keukengeiser in huis bespaar je geen water door een waterbesparende douchekop te gebruiken, omdat deze niet meer dan zes liter water per minuut geeft.
Bron | Milieu Centraal, Libelle
Margriet.nl genomineerd voor Website van het Jaar
Margriet is genomineerd in de categorie Lifestyle en die prijs willen we dolgraag winnen. Stemmen doe je hier (vergeet niet om de stem te activeren via de mail die je binnenkrijgt).