Enkel- of dubbeltarief: zoveel verschilt het nog Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

Enkeltarief of dubbeltarief: zoveel bespaar je nog met een daltarief

De prijzen blijven stijgen en het bedrag dat we betalen voor energie wordt alleen maar hoger. Een handige manier om te besparen op de kosten, is het aanzetten van bijvoorbeeld je wasmachine of vaatwasser op het moment dat het daltarief geldt. Maar is dat eigenlijk nog wel zo veel voordeliger?

Wanneer je een slimme meter hebt, kun je gebruik maken van een dubbeltarief. Dat houdt in dat je overdag een hoger tarief betaalt dan ’s nachts. Overdag maak je gebruik van het piektarief, waar ’s nachts het daltarief geldt. Dat daltarief loopt meestal van 23.00 tot 7.00 uur en geldt ook in het weekend. Wanneer het daltarief precies start is afhankelijk van waar je woont. Op bepaalde plekken, zoals Noord-Brabant, Limburg en sommige plaatsen rondom Leiden, gaat het namelijk al om 21.00 uur in.

Enkel- of dubbeltarief?

Maar niet iedereen heeft een slimme meter. In dat geval maak je gebruik van het enkeltarief en is de stroom die je gebruikt op elk moment van de dag even duur. Maar wat is voordeliger? Dat is afhankelijk van de hoeveelheid stroom die je verbruikt. Als je het grootste deel van de stroom overdag gebruikt, is het verstandiger om te kiezen voor een enkeltarief. Dit is in de meeste gevallen goedkoper dan het piektarief. Maar als je vooral ’s nachts veel stroom verbruikt, kan het verstandig zijn om het dubbeltarief te gebruiken.

Verschil tussen enkeltarief en dubbeltarief

De verschillen tussen het enkel- en dubbeltarief zijn met de tijd steeds kleiner geworden. Zo zegt Machiel Mulder, hoogleraar Energie-economie aan de Rijksuniversiteit Groningen, tegen Nu.nl: “Vroeger waren we veel meer bezig met wat het beste moment was om bijvoorbeeld de wasmachine aan te zetten. Nu zijn de tarieven dicht naar elkaar geschoven. Je hebt nu geen enkele prikkel meer om te spelen met het moment van je gebruik.”

Joris Kerkhof, domeinmanager energie bij Independer, rekent bij Nu.nl uit wat de verschillen tussen het dal- en het enkeltarief zijn. Daaruit blijkt dat de verschillen erg klein zijn. Bij Eneco scheelt het gebruik maken van het dubbeltarief € 8,66 met het enkeltarief en bij Vattenfall is dit maar € 3,35. Dit gaat wel om de verschillen op basis van een modelcontract en kunnen dus voor mensen die nu al klant zijn bij Eneco of Vattenfall anders zijn.

Wisselen van enkel- naar dubbeltarief

Mocht je willen wisselen van enkel- naar dubbeltarief of andersom, dan is het verstandig om contact op te nemen met je leverancier. Het kan namelijk een grote impact hebben of misschien is het überhaupt niet mogelijk om te wisselen. Joris Kerkhof licht dit toe: “Check of je wel kunt overstappen. Het kan bijvoorbeeld zijn dat je aan een contract vastzit en dat je hierdoor gaat afwijken van je contract. Krijg je dan een nieuw tarief of houd je het oude tarief? Of rekent je leverancier een boete, omdat je jouw contract eerder opzegt? Ga dat eerst na, voordat je switcht.”

Bron | Nu.nl, Consumentenbond

Margriet is genomineerd in de categorie Lifestyle en die prijs willen we dolgraag winnen. Stemmen doe je hier (vergeet niet om de stem te activeren via de mail die je binnenkrijgt).

Banner Margriet website van het jaar Beeld Margriet
Beeld Margriet
Nynke KooyGetty Images/iStockphoto

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden