Margriet logo
Vijverpomp in tuin Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Een vijverpomp: zoveel kost het (en dit kun je besparen)

Heb je een vijver in de tuin? Dan heb je vast ook een vijverpomp aangeschaft. Wist je dat deze pompen veel energie verbruiken? Dit merk je helaas ook in je portemonnee.

De belangrijkste taak van een vijverpomp in de tuin is zorgen voor watercirculatie in een vijver. Zo kan de vijver beter ademen. Deze pompen zijn daarom erg handig, maar ook duur qua energieverbruik. Vijverpompen zijn energieslurpers zonder dat je het door hebt. Dit komt doordat een vijverpomp 24 uur per dag aan staat, 365 dagen per jaar.

Vijverpomp grote energieslurper

Het vermogen van vijverpompen loopt uiteen, afhankelijk van de capaciteit. Een gemiddelde vijverpomp heeft een vermogen van 20 watt. Als zo’n pomp continu aanstaat, verbruikt hij 180 kWh per jaar. Dit kost je dan tussen de 40 en 130 euro per jaar. Bij zwaardere vijverpompen kan het vermogen oplopen tot meer dan 200 watt. Als zo’n pomp altijd aanstaat, kost dat 1.750 kWh per jaar. Hierbij moet je denken aan een bedrag tussen de 390 en 1.230 euro.

Regelbare vijverpompen

Nu kun je denken: hoe kan ik dan besparen op een vijverpomp? Dit apparaat zet je namelijk nooit uit en circuleert het water in je vijver door het complete systeem. Toch hebben fabrikanten hierop ingespeeld. Zo worden er steeds meer regelbare vijverpompen verkocht.

Deze regelbare vijverpompen zijn perfect af te stellen op je vijver en het filtersysteem. Een groot voordeel hiervan is dat je ervoor kunt zorgen dat de circulatie in de vijver precies afgesteld kan worden in de verschillende jaargetijden. In de zomer kan extra capaciteit ideaal zijn, terwijl er in de winter prima met wat minder waterverplaatsing gewerkt kan worden.

In de koudste maanden is een verplaatsing van de volledige vijverinhoud per vier uur meer dan voldoende. Dit zul je dan ook merken in je portemonnee. Veel regelbare pompen verbruiken hierdoor slechts 20 tot 30 procent van de energie die verbruikt wordt tijdens de zomermaanden. Een goede investering dus!

Besteed aandacht aan specificaties

Ben je van plan om een regelbare vijverpomp te kopen? Staar je dan niet alleen blind op de prijzen. Een hoge prijs staat namelijk niet meteen gelijk aan een goede kwaliteit.

Het is vooral belangrijk dat de regelbare vijverpomp goed past bij wat jouw vijver nodig heeft. Een grote vijver heeft een andere pomp nodig dan een kleine vijver. Dus besteed ook aandacht aan de specificaties van de verschillende regelbare vijverpompen.

Bron | Aboutkoi, Milieucentraal, Info.nu, Vijvercompleet

Sanne van de WeteringGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden