Margriet logo
Weerbericht Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

Een energieweerbericht van Helga van Leur om te helpen besparen: zó werkt het

Weervrouw Helga van Leur komt met een energieweerbericht om aan te geven wanneer je de meeste energie kunt besparen en wanneer je het beste stroom kunt gebruiken. Vanaf maandag 31 oktober komt dat bericht elke week online. Directeur van de Nederlandse Vereniging Duurzame Energie (NVDE), Olof van der Gaag, legt uit waarom dit zo belangrijk is.

Hoe is het idee voor het energieweerbericht tot stand gekomen?

“We hebben al eerder een video gemaakt met Helga van Leur en omdat Nederland in een energiecrisis zit dachten we: het is hoog tijd dat we er weer eentje gaan maken. We hebben te weinig energie en wat ons betreft ook veel te weinig duurzame energie, waardoor de prijzen torenhoog zijn. Mensen en bedrijven hebben stress over of ze de rekeningen nog wel kunnen betalen en ondertussen blijven we de ‘oorlogsmachine’ van Rusland financieren met de inkoop van Russisch gas. Alle redenen dus om te proberen zo onafhankelijk mogelijk te worden van dat Russische gas. De beste manier om dat te doen is door heel slim en zuinig met energie om te gaan, alleen veel mensen weten niet precies wat er van hen wordt verwacht, wat zin heeft en wat handig is. Daar proberen wij mensen mee te helpen.”

Hoe werkt het energieweerbericht precies?

“We hebben expres vandaag de eerste uitgebracht, omdat de wintertijd is ingegaan. Dat betekent dat mensen meer licht verbruiken en dat het daarnaast steeds kouder wordt. De verwarming zal dus bij veel huishoudens aan gaan. Nu wordt het spannend in Nederland, want hoe zorgen we ervoor dat we samen de winter goed doorkomen? Er zijn dingen waar je op kunt letten. Als er veel zon en wind is, dan is dat een goed moment om elektriciteit te gebruiken, dus om de was te doen of je telefoon op te laden. Wanneer er juist weinig zon en wind is moet je zuiniger zijn. Stel het verbruiken van energie, zoals je vaatwasser of de wasmachine aanzetten, dan uit. Dan maken we zo min mogelijk gebruik van kolen en gascentrales en zoveel mogelijk van zonne- en windenergie. Dat is voor alles beter: het milieu, maar ook voor je portemonnee. Zo simpel is het eigenlijk. Als de zon en wind te weinig doen, dan vallen we terug op kolen en gas en dat importeren we helaas nog veel uit Rusland.”

Kan iedereen dit doen?

“Zeker! Zuinig omgaan met energie is voor iedereen goed te doen met de juiste tips. Daarbij draag je ook bij aan het energiesysteem als geheel. Daar heb je zelf financieel niet zo veel aan, maar je doet het voor heel Nederland. Met z’n allen maken we ons energiesysteem betaalbaarder. Een deel waar je als consument wel op kunt besparen is je watergebruik. Dat gaan we ook nog aankaarten in toekomstige energieweerberichten. Stroom is belangrijk, maar een veel groter deel van ons energieverbruik gaat over de warmte, je cv-ketel en alle aardgas die je niet verbruikt voor de verwarming of de douche. Dat levert je financieel direct een voordeel op. We zullen in ons weerbericht laten zien wanneer het koud wordt en tips geven over hoe je zo zuinig mogelijk en zo slim mogelijk je warmtegebruik aan kunt passen.”

Waar moeten consumenten op letten?

“Het is belangrijk dat je probeert je stroomgebruik aan te passen aan de tijden waarop er veel stroom is. Vroeger was er een verschil tussen dag- en nachtstroom. Toen was het handig om ’s nachts een wasje te draaien en overdag zo min mogelijk stroom te verbruiken. Dat was een hele goede tip, maar tijden zijn veranderd. Vroeger was de enige optie eigenlijk energie uit kolen en gascentrales, maar tegenwoordig wekken we steeds meer groene energie op. De zon en wind zijn natuurlijk heel wisselvallig, dus het is slim om daarop in te spelen als je de kans hebt. Ik vind het heel grappig dat iedereen dat vroeger veel meer gewend was. Toen hing je je was altijd buiten te drogen en het is natuurlijk logischer dat je dat doet als de zon schijnt. Eigenlijk letten we daar dus weer op. We moeten meebewegen met het weer.”

Wat voor tips zijn er voor warmtegebruik?

“De tips gaan bijvoorbeeld over dat je de verwarming kunt uitzetten in de ruimtes waar je niet bent. Veel mensen hebben de gewoonte om de verwarming op zolder of de slaapkamer ook aan te hebben als daar niemand is. Gelukkig zijn er ook mensen die door de hoge prijs al een stuk zuiniger zijn geworden, maar het is echt heel slim om de verwarming uit te zetten in de ruimtes waar je niet bent. Sowieso kun je je verwarming een uur voordat je naar bed gaat helemaal uitzetten. Dat laatste uur blijft het echt nog wel warm in de woonkamer. Daar bespaar je ook weer mee. Ook is het handig om, als het buiten koud en zonnig is, de gordijnen open te doen. Zo verwarmt de zon je huis helemaal gratis. Zodra de zon onder gaat doe je de gordijnen weer dicht. Dan houd je de warmte binnen.”

Sanne van der LindenGetty Images/iStockphoto

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden