Een budgetmerk of A-merk? Dit is beter voor je portemonnee Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Een budgetmerk of A-merk? Dit is beter voor je portemonnee (en zoveel bespaar je)

In tijden waarin de prijzen de pan uitrijzen, letten we massaal op de kleintjes. Van besparen op de energierekening tot zo goedkoop mogelijk boodschappen doen. Als je de hand op de knip houdt tijdens het boodschappen doen, is het goed om te weten dat je het best producten van bepaalde merken in huis kunt halen.

Gemiddeld kun je als je goed kiest zo’n vijftig procent besparen. Bij sommige producten is het verschil nog groter en bespaar je zelfs meer dan tachtig procent.

Prijzen van ‘basisproducten’ vergelijken

De Consumentenbond onderzocht de prijzen van ruim honderd ‘basisproducten’ in de veertien grootste supermarktketens in ons land. De zogenoemde basisproducten zijn producten die veel mensen in huis hebben, zoals rijst, koffie, boter en melk. Gemiddeld stegen de prijzen voor deze producten het afgelopen jaar met 21 procent, maar hoe zit het per supermarkt? En hoeveel bespaar je nou écht als je kiest voor het huismerk. Dat zocht de Consumentenbond uit. De conclusie is misschien niet verrassend: een huis- of budgetmerk is goedkoper dan het A-merk. In de vergelijking werden niet alle merken meegenomen. De Consumentenbond keek naar het A-merk en het goedkoopste vergelijkbare product van een huis- of budgetmerk.

Besparen bij keuze voor huismerk

Gemiddeld is de besparing dus vijftig procent als je kiest voor een huis- of budgetmerk. Maar die besparing verschilt per supermarkt. De gemiddelde besparing ligt tussen de 48 procent (Spar) en 53 procent (Jan Linders). De keten is niet het enige wat uitmaakt voor de uiteindelijke totaalprijs in je winkelmandje. Ook per product zijn er grote verschillen in de hoogte van de besparing.

Producten met het grootste voordeel

Wil je echt verschil voelen in je portemonnee? Dan kun je het best was- en schoonmaakmiddelen, verzorgingsproducten, koffie en frisdrank kopen van een huis- of budgetmerk. Hierbij is de besparing volgens de Consumentenbond namelijk vaak meer dan zeventig procent. Ter vergelijking:

  • Een fles ‘Iedere dag’ shampoo van budgetmerk Derlon (500 ml) kost bij Dirk €0,99. Een vergelijkbare, maar kleinere fles, van Andrelon (300 ml) kost bij dezelfde winkel €3,59, wat neerkomt op een verschil van 85 procent.
  • Heb je een fles geconcentreerd witwasmiddel nodig? Dan kost een fles voor 28 wasbeurten van het huismerk van Jumbo €2,99 terwijl een soortgelijk wasmiddel van A-merk Robijn (34 wasbeurten) €17,81 kost. Een besparing van maar liefst 80 procent.

Voordeligste supermarkt

Ook fijn om te weten: wat is nou eigenlijk de goedkoopste supermarkt als je kijkt naar de huismerkproducten? De Consumentenbond zocht dit uit en kwam tot de conclusie dat je het best naar supermarkt Dirk kunt gaan, waar de prijzen elf procent onder het gemiddelde liggen. Doe je de boodschappen altijd bij Spar? Dan is het misschien goed om eens naar een andere supermarkt te kijken, want met 26 procent boven het gemiddelde, is dit de duurste keten.

Bron | Consumentenbond

Nynke KooyGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden