Margriet logo
Dit zijn de uren waarop je het zuinigst wast Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Dit zijn de uren waarop je het zuinigst wast

Door op een lagere temperatuur te wassen en de trommel niet overvol te doen kun je besparen op de energiekosten. Maar het kan ook uitmaken op welk tijdstip je een was draait. Op deze uren was je het zuinigst.

Kleine wasjes, grote wasjes, stop ze in je wasmachien. Laat maar lekker draaien... jazeker, maar let daarbij wel op op welk tijdstip je dat doet en wat voor energiecontract je hebt, adviseert de consumentenbond. Je kunt bij je energieleverancier namelijk kiezen voor een enkeltarief of een dubbeltarief. Welke van de twee voor jou het meest geschikt is hangt af van je thuissituatie.

Enkeltarief en dubbeltarief

Als je overdag veel stroom gebruikt, dan kun je het beste kiezen voor een enkeltarief. Daarbij is de prijs die je betaalt voor stroom 24 uur per dag hetzelfde. Gebruik je vooral in het weekend en ‘s nachts veel stroom? Dan is het voordeliger om voor een dubbeltarief (daltarief) te kiezen. Overdag betaal je een hoger bedrag voor stroom (een piektarief), maar ‘s nachts, meestal van elf uur ‘s avonds tot zeven uur ‘s ochtends, en in het weekend betaal je een veel lager tarief.

Zuinigst wassen

Staat er dubbeltarief op je contract? Dan kun je dus veel beter in de daluren, in het weekend of doordeweeks na elf uur 's avonds, wassen. Bij een enkeltarief maakt het niet uit, aldus Vattenfall. Je betaalt immers altijd hetzelfde tarief voor stroom.

Zonnepanelen

Wanneer je zonnepanelen hebt, maakt het niet uit of je een dubbel- of enkeltarief hebt. Je kunt volgens Vereniging Eigen Huis dan het beste stroom gebruiken als de stroomproductie het hoogst is. Dat is meestal overdag. Zet in dit geval dus wel je wasmachine, maar ook andere apparaten als de vaatwasser, overdag aan. Zo gebruik je de stroom die je op dat moment opwekt en niet dat van de energieleverancier.

Wassen op lagere temperatuur

Een snelle bespaartip is het wassen op een lagere temperatuur. Als je in plaats van op veertig graden op dertig graden wast, bespaar je meer dan de helft aan energiekosten. Met de huidige energieprijzen betaal je 26 cent per wasbeurt bij een temperatuur van dertig graden. Op veertig graden wassen kost je 65 cent en een was op negentig graden kost zelfs 1,53 euro.

Ecoprogramma

De naam zegt het al: als je de wasmachine op ecostand zet, bespaar je op het energieverbruik. Dat komt omdat er minder water en stroom wordt verbruikt dan bij een ander programma op dezelfde temperatuur. Probeer zoveel mogelijk op lage temperatuur te wassen en hang je was buiten te drogen, in plaats van het in de droger te stoppen.

Tot slot: stop je de trommel altijd tot de nok toe vol? Dan kost het meer energie om de was goed schoon te krijgen. Stelregel: je moet je hand nog bovenin de trommel kunnen bewegen. Dan kan het wasgoed lekker ronddraaien en wordt het sneller schoon.

Sanne van der LindenGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden