Margriet logo
Wat kost het om je smartphone op te laden? Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

Dít kost het om je iPhone op te laden

Velen zitten eraan vastgeplakt: de smartphone. Als je vaak berichtjes stuurt en veel tijd doorbrengt op sociale media, kan‘ie best snel leeg gaan. Ben je in het bezit van een iPhone? Dan ben je er misschien wel aan gewend om vaak je oplader tevoorschijn te toveren. Zoveel geld ben je daaraan kwijt.

Wat kost het om je iPhone op te laden?

Apple probeert de batterijduur voor iPhones elk jaar weer te verlengen. Hoe je het ook wendt of keert: bij veelvuldig gebruik gaat je smartphone snel leeg. Zeker als je ‘m al een tijdje hebt. In Nederland ben je per jaar ongeveer € 2,70 kwijt aan het opladen van je iPhone. Mark Hofman van One More Thing (een online platform met het laatste nieuws over alle producten van Apple) onderzocht dit met zijn eigen telefoon: de iPhone 14 Pro. Deze telefoon heeft een always on screen: dat is een functie waarmee je verbonden blijft door meldingen op het vergrendelscherm te bekijken zonder je telefoon aan te raken. Dat kan interessant zijn als je graag altijd verbonden bent, maar deze functie is wel een flinke energieslurper.

Zo bereken je de energiekosten van je smartphone

Hofman berekende het bedrag door de gegevens van zijn telefoon te combineren met het energieverbruik. De iPhone 14 Pro heeft een 3.200 Ah batterij: dat is omgerekend 12,8 Wh (wattuur). Hoe zit dat precies? Een wattuur is een meeteenheid voor energie waarmee je de hoeveelheid arbeid die een apparaat verricht kunt meten. Elektrische apparaten verrichten ‘arbeid’ en daar is energie voor nodig: elektriciteit. Energiebedrijven brengen je verbruikte energie in rekening per kilowattuur, of te wel 1000 watturen.

De iPhone 14 Pro verbruikt 12,8 Wh om je telefoon één keer helemaal op te laden tot honderd procent. Als je elke dag je iPhone oplaadt, moet dat 365 keer per jaar gebeuren. Een korte rekensom: dan kom je uit op een verbruik van 4.672 Wh. De energieprijs wordt in Nederland per kilowattuur berekend, dus vervolgens deel je het aantal watt door duizend. Dan kom je uit op een verbruik van 4,67 kWh per jaar voor je iPhone.

Volgens de Consumentenbond ligt de prijs (augustus 2022) op 58 cent per kWh. Zo kom je uit op € 2,70 per jaar. Per maand ben je ongeveer 23 cent kwijt en per dag zo’n 0,7 cent. Belangrijk is wel om te vermelden dat het gaat om een gemiddelde: niet elke consument laadt dagelijks thuis de iPhone op en er bestaan diverse opladers waarmee je de accu van je iPhone op kunt laden.

Bron | One More Thing, Metro, Enphase

Saskia WinkensGetty Images/iStockphoto

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden