Besparen met een elektrische deken. Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Dit bedrag bespaar je met bankhangen en een elektrische deken

Nu de dagen steeds kouder worden, heb je misschien de neiging om sneller de verwarming aan te doen. Maar om energie te besparen, houd je je waarschijnlijk een beetje in. Jezelf opwarmen zonder je blauw te betalen aan de energierekening kan natuurlijk ook met een elektrische deken. Daar bespaar je dít bedrag mee.

Misschien heb je er al een: een elektrische deken om je warm te houden tijdens de donkere dagen in het najaar. Aan de binnenkant van de deken zitten draden die warmte afgeven en je kunt kiezen voor diverse warmtestanden. Stop hem in het stopcontact en je kunt in korte tijd je lichaam eraan opwarmen. Dit is een stuk voordeliger dan de verwarming aanzetten.

Kosten van een elektrische deken tijdens een avond op de bank

Per uur verbruikt een elektrische deken ongeveer vijftig á zestig watt. De prijs die je betaalt voor stroom wisselt nogal, maar in de huidige tijd is dat ongeveer 0,895 euro voor 1kWh aan stroom. Als je één uur je deken aanzet, kost dat je vijf cent. Wanneer je wat langer op de bank wilt hangen met je deken (denk aan zo'n drie tot vier uur) betaal je daar maar twintig cent voor.

Verschil energieverbruik elektrische deken en verwarming

Als je de verwarming de hele avond aanzet tijdens een avond bankhangen, kost dat opvallend meer. Per kuub gas ben je op dit moment 3,77 euro kwijt. Hoeveel je precies kwijt bent per avond is wel wat lastiger te bepalen dan bij het gebruik van een elektrische deken. Milieu Centraal legt uit: “De cv-ketel draait niet de hele tijd, maar zorgt ervoor dat jouw woonkamer op de gewenste temperatuur blijft die jij hebt ingesteld. Hoeveel gas je dus precies in die paar uur verbruikt, hangt ook enorm af van de grootte van je woonkamer, en of deze goed of slecht geïsoleerd is.”

Volgens Milieu Centraal verbruikt een gemiddelde woning in een jaar tijd ongeveer 1000 kuub gas. Dat is gebaseerd op 200 stookdagen in een jaar. Gemiddeld genomen gebruik je in dat geval met de verwarming op een dag vijf kuub gas. Maar het is niet zeker hoeveel van dit gas daadwerkelijk gebruikt wordt om je woonkamer te verwarmen. Al kun je wel stellen dat je met een bedrag van 3,77 euro voor een kuub gas sowieso meer betaalt dan voor het gebruiken van een elektrische deken tijdens een avond bankhangen.

Besparen door je verwarming lager te zetten

Milieu Centraal raadt aan om de verwarming wat lager te zetten en je elektrische deken te gebruiken als je wilt besparen op de energierekening. Normaal gesproken zet je de verwarming misschien op bijvoorbeeld negentien graden. Als je de verwarming op zeventien graden zet, bespaar je opvallend meer aan gas dan wat nodig is aan stroom voor een elektrische deken. Op jaarbasis scheelt iedere graad lager op de verwarming je zes procent aan verbruik. Als je uitgaat van 1000 kuub gas, kun je per graden al zestig kuub gas besparen.

Bron | Radar

Saskia WinkensGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden