Besparen op de markt: zo doe je dat Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

PREMIUM

Besparingsdeskundige geeft tips: zo doe je goedkoop boodschappen op de markt

Uit onderzoek van het Voedingscentrum in samenwerking met ANBO blijkt dat 1 op de 10 ouderen met een laag inkomen weleens een warme maaltijd overslaat om geld te besparen. Hoe kun je op de markt goedkoop boodschappen doen om voordelig een warme maaltijd op tafel te zetten? We vroegen het aan besparingsdeskundige Paul Hoftijzer.

Voor sommige ouderen is het allang niet meer vanzelfsprekend om gezond eten te kopen in de supermarkt, ook als ze wel gezond(er) zouden willen eten. Een plek waar je goedkoper voedingsmiddelen kunt kopen, is vaak de markt. Net als in de supermarkt stijgen de prijzen hier ook, maar “er zijn altijd kramen die goedkoper zijn,” aldus Paul Hoftijzer, besparingsdeskundige van dora-besparen.nl.
“Hier op de markt in Nijmegen staan bijvoorbeeld verschillende groenteboeren, waaronder een dumpverkoper. Mijn eerste tip is dan ook om goed te kijken welke kramen er staan en wat het aanbod is. Zo kun je erachter komen waar je het goedkoopst uit bent.”

Hele producten in plaats van voorgesneden

In de supermarkt vind je voorgesneden groenten. “Op de markt koop je vooral hele producten. Dat is niet alleen fijn voor je portemonnee, maar ook nog eens goed tegen verspilling. Ik adviseer altijd om hele producten te kopen, omdat dit het goedkoopst is. Maar als je alleen bent en een heel product te veel is, kun je ook vragen of ze het voor je halveren. Op de markt kun je daarnaast van vrijwel alle voedingsmiddelen precies kopen wat je nodig hebt, in plaats van een voorverpakte hoeveelheid. Zo betaal je minder én verspil je minder.”
Een ander voordeel van de hele groenten is volgens Paul het feit dat deze verser en gezonder zijn. “En ze zijn ook nog eens langer houdbaar.”

Eet mee met het seizoen

Elk seizoen zijn andere groente- en fruitsoorten voordelig. Dit komt doordat ze in bepaalde seizoenen in overvloed groeien in Nederland, terwijl ze op andere momenten geïmporteerd moeten worden. “Als je producten koopt naar het seizoen, zijn ze een stuk goedkoper. Denk maar eens aan kool. Dat is een echte herfstgroente en nu dus ook een stuk goedkoper op de markt. Hetzelfde geldt voor pompoen. Een tip voor die laatste: koop geen sierpompoen, ook als je hem in eerste instantie wel bij de voordeur of op het balkon wilt zetten. Een gewone pompoen kun je namelijk ook gewoon buiten zetten. En door de lange houdbaarheid kun je die een maand later nog gebruiken om soep te maken.”

Eind van de dag kopen

Een derde tip van de besparingsdeskundige is om producten aan het eind van de dag te kopen. “De marktkoopman wil het liefst zonder spullen naar huis. Al het overgebleven voedsel moet hij weer koelen en het is maar hopen dat het goed blijft voor een volgende marktdag. Als je dus aan het eind van de dag komt, kun je vaak nog wel een deal met marktlui sluiten en producten wat goedkoper meekrijgen. Zo heb je voor hetzelfde geld een grotere hoeveelheid of hetzelfde aantal producten voor minder geld.”

Kook met restjes

De laatste tip die Paul geeft, slaat niet per se op het kopen op de markt, maar over wat je vervolgens met het eten doet. “Gooi restjes niet weg, maar gebruik ze in een ander gerecht. Ook als je misschien denkt dat het niet kan, is er altijd wel een manier om ze te verwerken in een recept. Het vraagt wat creatief denken en kennis van koken, maar eigenlijk kun je altijd wel iets op tafel zetten.” En over creatief gesproken: ook het zelf telen van voeding kan veel geld besparen. “Zet in plaats van een sierkers een appel- of perenboom in de tuin en vervang kleine planten op je balkon door een komkommer- of tomatenplant. Ook kruiden kun je perfect zelf telen. Zo hoef je dat soort dingen niet meer te kopen, maar kun je ze gewoon uit eigen tuin halen.”

Bron | ANBO

Nynke KooyGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden