Margriet logo
Vrouw die onder de lopende kraan aan het afwassen is Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Besparen op de afwas? Met deze 5 tips lukt het

We zijn nog steeds druk bezig met besparen. Van het uitlaten van de verwarming tot korter douchen. Sommige gewoontes kosten onbewust kleine beetjes geld die zich snel op kunnen stapelen, zo ook bij het afwassen.

Het gebruik van papieren bordjes is niet bepaald milieuvriendelijk, dus moeten we er toch een keer aan geloven: de afwas. Met deze tips ben je zo min mogelijk geld kwijt aan dit huishoudelijke klusje.

1. Knip je vaatwastablet door de helft

Knip je vaatwastabletten eens door midden. Je vaat wordt net zo schoon en je vaatwastabletten gaan twee keer zo lang mee. Daarnaast zijn vaatwastabletten vrij prijzig, dus let in winkels en folders op aanbiedingen. Zo bespaar je vaak al tientallen euro’s op het aanschaffen van de tabletten. En dan moet het afwassen nog beginnen!

2. Gebruik de vaatwasser

Vaak wordt gedacht dat afwassen met de hand zuiniger is dan het gebruiken van de vaatwasser. Dat is alleen het geval als je rekening houdt met drie voorwaarden. Om de zuinigste vaatwasser te verslaan moet je volgens de consumentenbond je vaat niet voorspoelen met heet water, in een teiltje afwassen zonder de kraan te laten lopen en niet te veel afwasmiddel gebruiken. Grote kans dus dat je voordeliger uit bent als je de vaatwasser laat draaien.

3. Stop de vaatwasser vol

De vaatwasser is naast de punten bij tip twee alleen zuiniger dan handafwas als je hem pas aanzet als hij helemaal vol zit. Gebruik vervolgens het zuinigste programma, de ecostand, dat kost het minst.

4. Servies hergebruiken

Gebruik je bij iedere maaltijd een nieuw glas of bord? Door je servies meerdere malen te gebruiken kun je ook geld besparen. Gebruik het bord dat je hebt gebruikt voor je ontbijt ook voor de lunch, net als je glas. Ook het kopje waar je ’s middags thee uit hebt gedronken kun je ’s avonds weer gebruiken. Hierdoor zit je vaatwasser minder snel vol en bespaar je energie en dus geld.

5. Koop een nieuwe vaatwasser

Tegenwoordig zijn alle nieuwe vaatwassers energiezuinig, maar er is een grote kans dat je oude vaatwasser dat niet is. Hoe ouder je vaatwasser is, hoe meer stroom hij verbruikt. Om uiteindelijk geld te besparen is het een goede investering om een energiezuinige vaatwasser te kopen. Dat kost je nu geld, maar verlaagt je kosten per wasbeurt.

Bron | Vriendin

Sanne van der LindenGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden