Kun je besparen door te verwarmen met infrarood panelen? Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

Besparen met infraroodpanelen: dit wil je erover weten

Sinds de energiecrisis zet je de verwarming misschien wat minder snel aan. Om te besparen kun je alternatieven inzetten zoals infraroodpanelen. Die kun je in huis neerzetten of ophangen aan het plafond. Dat is soms goedkoper dan alleen gas gebruiken. Dít wil je erover weten.

Door infraroodpanelen in je huis te plaatsen kun je besparen op de energierekening. Deze panelen werken als bijverwarming in bijvoorbeeld de woonkamer of ruimtes in huis die je minder vaak gebruikt. Soms kun je ze zelfs als hoofdverwarming gebruiken, wanneer je woning zeer goed geïsoleerd is.

Infraroodpanelen als alternatief voor de ‘gewone’ verwarming

Als je de ‘gewone’ verwarming aanzet, verwarmt deze de lucht in de hele ruimte. Bij infraroodpanelen (ook wel warmtepanelen) werkt dat anders: ze geven stralingswarmte af naar een bepaalde plek, net zoals zonlicht. Bij zulke plekken kun je denken aan de zithoek of een tafel op zolder waaraan je werkt. De stralingswarmte richt zich specifiek op deze plek: de temperatuur eromheen is lager. Daar voel je niks van als je op die plek zit, maar als je ervan wegloopt, verdwijnt de warmte. De panelen verwarmen niet de lucht, maar geven warmte af wanneer de straling in aanraking komt met een object. Zit je lange tijd op één plek? Dan kun je ervoor kiezen om infraroodpanelen aan te zetten in plaats van de radiator.

Wat kosten infraroodpanelen?

Een simpel paneel van 600 tot 1200 Watt kost tussen de 250 en 500 euro. Hiermee kun je bijvoorbeeld een studeerkamer verwarmen. Het gaat hier om bijverwarming: dat is een apparaat dat in korte tijd warmte afgeeft in een ruimte. Het wordt meestal naast een hoofdverwarming gebruikt,

Wil je de warmtepanelen als hoofdverwarming gebruiken? Dat kan ook. Je bent dan wel iets meer geld kwijt, want de installatie is ingewikkelder. Als hoofdverwarming kost dit systeem voor een huis met vier kamers tussen de 3500 en 5500 euro.

Besparen op de energierekening

Wil je infraroodpanelen gebruiken om te besparen op de energierekening? Dan is het belangrijk hoe je ze precies gebruikt. Infraroodverwarming is vaak duurder in gebruik dan een gewone verwarming, maar je kunt winst behalen doordat de je de warmtebehoefte beter kunt afstellen. Een normale verwarming heeft tijd nodig om op te warmen, soms wel een half uur. Infraroodverwarming kun je per minuut afstellen. Ook kun je met bewegingssensoren of met je telefoon instellen dat de panelen zo min mogelijk energie verbruiken.

Als je de héle woning verwarmt met infraroodverwarming kunnen de kosten oplopen. Deze manier van verwarmen wordt uitsluitend aangeraden bij zeer goed geïsoleerde woningen met een bouwjaar van 2015 of later. Gebruik je infraroodpanelen als bijverwarming op een bepaalde plek in huis, dan kun je wel kosten besparen. Je kunt de verwarming namelijk lager zetten wanneer de stralingswarmte van de panelen op je gericht is.

Hoeveel kost het gebruiken van een infrarood paneel nu per dag? Een paneel van 60x60 cm van 550 Watt gebruikt per uur zo’n 0,55 Kilowatt. Bij een energieprijs van 0,21 cent per Kilowattuur zijn de kosten voor zo’n paneel 0,12 cent per uur. Dit verbruik kun je vergelijken met dat van een gemiddeld koffiezetapparaat.

Bron | Milieu Centraal, Telegraaf, Regionaal energieloket, Heatsave

Saskia WinkensGetty Images/iStockphoto

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden