Dit voordeel heb je als je je cv-ketel opnieuw instelt Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Besparen door je cv-ketel opnieuw in te stellen: zo doe je dat

In je portemonnee heb je vast al gemerkt dat de prijzen flink stijgen. Gelukkig zijn er veel bespaartips en kun je bijvoorbeeld gas besparen op je cv-ketel. Deze aanpassing is ook in enkele minuten gedaan. Win-win dus!

De cv-ketel in je huis levert warm water, waardoor jij in een lekker warm huis kunt zitten. Het hete water van de cv-ketel zorgt er namelijk voor dat je radiatoren warm worden, maar dat hoeft in deze tijd lang niet meer zo heet te zijn als vroeger.

Cv-ketel verwarmt onnodig heet

Renee van PorteRenee legt uit aan Libelle dat de cv-ketel het water vroeger tot wel 90 graden moest verwarmen. Tegenwoordig is 50 of 60 graden meer dan genoeg. En als je vloerverwarming hebt, is zelfs 40 graden al voldoende. “Dat scheelt flink in gasverbruik. Ware het niet dat veel cv-ketels nog ouderwets op 80 graden ingesteld staan. In veel gevallen zijn dit de standaard fabrieksinstellingen. Ze verwarmen dus onnodig heet. Zonde van het gas en dus zonde van het geld,” legt Renee uit.

Instellingen veranderen

Verder stelt Renee dat de meeste nieuwe cv-ketels touchscreens hebben waar je zelf de instellingen op kunt regelen. “Bij de één is dat ingewikkelder dan bij de ander. Maar YouTube is je beste vriend. Typ het merk en het type van je cv-ketel in en kijk of je een filmpje kunt vinden waarin ze het uitleggen,” vertelt ze.

Gaan de filmpjes allemaal te snel? Dan kun je volgens Renee ook altijd de hulp inschakelen van een handig familielid. Heb je de handleiding van de cv-ketel nog? Dan kun je daarin kijken, want daar staat ook de uitleg in. Mocht je de handleiding kwijt zijn, gebruik dan Google. Zoek op ‘handleiding’ en het merk en type van je cv-ketel en dan vind je handleiding vanzelf online.

Minder gas verbruiken

Wanneer je de instellingen verandert en dus de temperatuur van je cv-ketel lager zet, kan het wat langer duren voordat je huis warm is, legt Renee uit. “Groot voordeel is dat je minder gas verbruikt en het milieu ook minder belast. Kijk maar eens naar het pluimpje dat uit je schoorsteen komt. Dat wordt flink kleiner wanneer je je cv-ketel op een lagere temperatuur zet.”

Kun je dan nog wel warm douchen als de temperatuur daalt? Volgens Renee wel. “We hebben het nu over verwarmingswater. Dat kan minder heet. Die temperatuur geldt niet ook voor de douche of het bad. Al kan een beetje minder heet douchen ook best. Dat is niet alleen goed voor het milieu en je energierekening, ook voor je huid,” aldus de expert.

Bron | Libelle

Sanne van De WeteringGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden