Margriet logo
Deze verzekeringen kun je per direct opzeggen. Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

PREMIUM

Besparen? Déze overbodige verzekeringen kun je opzeggen

Om te besparen kun je letten op je energieverbruik, maar je zou ook je verzekeringen eens onder de loep kunnen nemen. Sommige verzekeringen zijn namelijk helemaal niet (voor iedereen) nodig. We spraken erover met Michel Ypma, expert woonverzekeringen bij Independer.

Met déze tips kun je wellicht je vaste lasten omlaag brengen.

Welke verzekeringen heb je nodig?

Volgens Ypma is het verstandig om jezelf een aantal vragen te stellen om erachter te komen welke verzekeringen je precies nodig hebt in jouw situatie. Zo sluiten sommige huisdierenbezitters bijvoorbeeld een huisdierenverzekering af, die operaties of ingrepen dekt voor je huisdier: “Als je een huisdier hebt, kun je erover nadenken of een huisdierenverzekering financieel gunstig is of niet. Ga na of je het financiële risico dat de verzekering dekt zelf kunt en wilt dragen.”

“De beslissing om je hond wel of niet te opereren zou eigenlijk niet gebaseerd moeten zijn op financiële gronden. Het welzijn van het dier staat voorop. Als je dat ook vindt en je hebt geld achter de hand voor een eventuele operatie, dan is de verzekering niet nodig. Vaak gelden er ook nog eens de nodige eigen risico’s, waardoor je uiteindelijk alsnog flink moet bijbetalen. Ga dus goed na of je eigenlijk wel verzekerd bent zoals je dénkt dat je verzekerd bent.”

Ypma vertelt dat het belangrijk is om zeker te weten dat je het risico kunt en wilt dragen. “Bij twijfel kun je dat risico beter niet nemen of je goed laten adviseren. Een aantal verzekeringen is sowieso een must. Het basispakket zorgverzekering is verplicht en als je een auto hebt, moet je ook verplicht een WA-verzekering afsluiten. Ook een opstalverzekering wordt vaak verplicht gesteld door de hypotheekverstrekker als je een eigen huis hebt.”

Verzekeringen die je (misschien) niet nodig hebt

Zoals gezegd is een opstalverzekering alleen nodig als je een eigen huis hebt. Toch heeft één op de vijf Nederlanders met een huurwoning ook een opstalverzekering. De eigenaar van de woning die u huurt, is echter verantwoordelijk voor de schade aan deze woning en dat is dus ook de partij die in dit geval een opstalverzekering moet afsluiten. Deze verzekering kun je daarom per direct opzeggen als je een huurwoning hebt.

Een doorlopende reisverzekering is ook niet voor iedereen nodig. “Als je maar eens per jaar op vakantie gaat en je gaat niet voor een langere periode weg, dan kun je er ook voor kiezen om alleen die specifieke vakantie te verzekeren. Dan ben je vaak goedkoper uit. Ga je meer dan twee keer per jaar op vakantie, dan is zo’n verzekering weliswaar gemakkelijk, maar niet in alle gevallen goedkoper. Als je weet dat je de komende tijd niet op reis gaat, is een doorlopende reisverzekering echt zonde van het geld.”

Ook aanvullende zorgpakketten zijn niet altijd nodig. Veel aanvullende verzekeringen zijn totaalpakketten waarbij je een grote diversiteit aan aanvullende vergoedingen krijgt, die je vaak niet allemaal nodig hebt. Als zestigplusser heb je bijvoorbeeld weinig aan een dekking voor kraamzorg.

Kosten van verzekeringen uitzoeken

Volgens Ypma is het goed om bij jezelf na te gaan wat voor verzekeringen je allemaal hebt en uit te zoeken of de kosten opwegen tegen hetgeen waarvoor je verzekerd bent. “Vaak sluit je een verzekering af en kijk je er vervolgens niet meer naar om. Maar in de loop der tijd kan diezelfde verzekering met soortgelijke dekking (of beter) elders flink voordeliger zijn geworden. Controleer ook of je voor bepaalde zaken wellicht dubbel bent verzekerd. Denk bijvoorbeeld aan ziektekosten in het buitenland, die zowel worden gedekt door de ziektekostenverzekering als de reisverzekering.”

Deze overbodige verzekeringen kun je per direct opzeggen

Een verzekering afsluiten is persoonlijk, maar over het algemeen kun je de volgende verzekeringen opzeggen als je wilt besparen op je vaste lasten:

  • Bruiloftverzekering Deze verzekering biedt dekking voor de kosten die je maakt als je bruiloft onverhoopt niet doorgaat, wordt afgebroken of uitgesteld. Verzekeraars spelen hiermee graag in op je emoties. Trouwen is immers ‘de mooiste dag uit je leven’.
  • Aanvullende regendekking Deze extra verzekering, die deel uitmaakt van een reisverzekering, keert een vooraf overeengekomen bedrag uit als op een dag of in een bepaalde periode meer neerslag valt dan in de polis is genoemd. Dat bedrag is een tegemoetkoming in de kosten van bijvoorbeeld een nieuwe reis.
  • Ongevallen inzittenden verzekeringen (OIV) Deze aanvullende verzekering voor je auto is overbodig. Vrijwel alle autoverzekeraars kennen naast de OIV ook de schadeverzekering inzittenden (SVI). Deze biedt een uitgebreidere dekking en maakt daardoor een OIV overbodig.
  • Tuinverzekering Deze verzekering is überhaupt niet nodig, want als er iets in je tuin beschadigt, valt dat onder je gewone inboedelverzekering.

Bron | AD, Vastelastenbond

Saskia WinkensGetty Images/iStockphoto

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden