Energie besparen met tips van Margriet Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Bespaar energie met tips van de Margriet-redactie

Met de hoge prijzen die we op dit moment vrijwel overal voor betalen, is het soms lastig om te ontdekken waar je nog kunt besparen. Online is er van alles te vinden, maar ook de mensen om ons heen kunnen een fijne bron van inspiratie zijn. Reden genoeg dus om een rondvraag te doen op de redactie van Margriet en te vragen hoe hier bespaard wordt.

Besparen is in tijden waarin de gas- en energieprijzen maar blijven oplopen bijna een moetje. Om niet met torenhoge rekeningen achter te blijven, probeer je ieder dubbeltje om te draaien en te zoeken naar ruimte. En ook online zijn er genoeg mensen die op zoek gaan naar creatieve manieren om te besparen én zij delen deze tips. Zo deelde Esther op Twitter een lijstje met verschillende tips.

En ook Bert deed op Twitter een oproep om tips om energie te besparen te delen. Daarop kwam onder andere deze tip van Erik als reactie: ‘Meten is weten’. En dat is een tip die het Nibud ons ook al eerder gaf. In apps van verschillende energieleveranciers kun je precies zien hoeveel je per dag verbruikt en waarvoor je die stroom gebruikt. En dan is het een kwestie van kijken hoe je op dat gebied kunt besparen.

Bespaartips van de Margriet-redactie

Ook bij Margriet houden we ons bezig met de hoge energieprijzen en manieren om te besparen. We deden een rondvraag op de redactie en deze slimme bespaartips kwamen naar voren.

 • Zet de vaatwasser op een kort programma en doe vaatwassertabletten door de helft.
 • Douche vaker koud of lauw.
 • Kies een waterkoker die sneller kookt en dus minder energie verbruikt.
 • Plak radiatorfolie op en koop radiatorventilators. Hierdoor is het huis sneller opgewarmd en kan de thermostaat lager blijven staan.
 • Probeer minder warm water te gebruiken. Was bijvoorbeeld je gezicht met koud water.
 • Schaf tochtstrips aan of hang een dik gordijn voor de voordeur, zodat kou niet meer door de kiertjes binnenkomt of dat de warmte in de winter ontsnapt.
 • Een emmer onder de douche zetten, als je deze aanzet en wacht tot het water warm genoeg is. Dat water gebruik je om de planten water mee te geven.
 • Alleen het (langere!) ECO-programma gebruiken voor de was, en alleen met een volle trommel wassen. Ook kun je kouder wassen.
 • Vesten, truien, sokken en sloffen aan en de verwarming twee graden lager, het scheelt echt!
 • Om de dag een grotere portie koken zodat je porties kunt invriezen en op de dagen dat je niet kookt hoeft er geen gas verbruikt te worden. Enkel opwarmen in de magnetron.
 • In plaats van je eigen oude droger te gebruiken, kun je bij de wasserette in een mum van tijd en voor maar een paar euro je was droog krijgen. Voor iedereen die geen wasrek kan plaatsen én geen tuin of balkon heeft.

Margriet is genomineerdin de categorie Lifestyle en die prijs willen we dolgraag winnen. Stemmen doe je hier (vergeet niet om de stem te activeren via de mail die je binnenkrijgt).

Banner Margriet website van het jaar Beeld Margriet
Beeld Margriet
Nynke KooyGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden