Margriet logo
Zó kun je volgens een expert energie besparen in huis. Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

PREMIUM

9 gouden energiebespaartips volgens een expert: ‘Een halfvolle koelkast verbruikt meer energie dan een volle’

Korter douchen en de verwarming lager zetten: deze standaard adviezen om op energie te besparen kennen we allemaal wel. Gelukkig zijn er nog veel meer manieren om de energierekening omlaag te krijgen. Bespaarexpert Fokko Schepel schreef het boek Bespaar op energie! en deelt zijn 9 gouden bespaartips met ons. “Elke centimeter ijs in het vriesvak zorgt voor twintig procent meer energieverbruik.”

Volgens Fokko Schepel, ook wel ‘Bespaarder des vaderlands’ genoemd, kun je met een paar kleine aanpassingen al veel energie besparen in huis. Hij raadt allereerst aan om elke ruimte van je huis uitgebreid na te lopen. “Op welke plekken tocht het? Het aanbrengen van tochtstrips of radiatorfolie kost bijvoorbeeld bijna niets, maar bespaart veel energie.”

1. Kook eieren met de deksel op de pan

“Wanneer je aardappels kookt, is het vrij standaard om de deksel op de pan te doen, maar ik doe het ook ’s ochtends als ik een ei kook. Je verliest dan veel minder warmte en het ei hoeft maar twee in plaats van zes of zeven minuten te koken. Na twee minuten haal ik de pan van het vuur en laat het ei de overige vier tot vijf minuten nagaren in het warme water. Zo hoef je het fornuis veel minder lang te gebruiken.”

2. Plaats een tochtborstel bij de brievenbus

“Via de brievenbus komt kou het huis binnen en kan veel warmte naar buiten glippen. Zo vliegt je geld de deur uit. Helemaal als er ook nog een krant in hangt. Plaats daarom een tochtborstel in je brievenbus. Door een zwaar gordijn voor de deur te hangen, komt er nog minder kou binnen.”

3. Plak vette watten of glaswol in het ventilatierooster

“In de woonkamer zit vaak een ventilatierooster dat je open en dicht kunt doen. Dat is belangrijk voor de ventilatie, maar in de winter is het aan te raden om je woonkamer beter te isoleren. Daarmee kun je veel energie besparen. Dat doe je door isolatiemateriaal (zoals vette watten of glaswol) in het ventilatierooster te plakken. In het voorjaar haal je dat materiaal er weer uit. Het is wel belangrijk om je huis te blijven ventileren: dat doe je door bijvoorbeeld elke dag een kwartier je ramen open te zetten.”

4. Plaats een tochtrol onder aan je deur

“Als je koude tocht in huis voelt, krijg je misschien de neiging om de verwarming hoger te zetten. Beter kun je die tocht in huis verminderen. Niet alleen via de onderkant van de voordeur, maar via álle deuren kan veel warmte ontsnappen. Plaats daarom een tochtrol onder aan elke deur om warmte binnen te houden en kou buiten.”

5. Strijk veel kleren in één keer

“Wil je morgen graag een gladgestreken blouse? Ga dan niet alleen dat ene bloesje strijken, maar strijk er meteen een stuk of tien. Het strijkijzer moet anders opwarmen voor maar één bloesje en dat is zonde van de energie.”

6. Vul je koelkast zo vol mogelijk

“Je verwacht misschien het omgekeerde, maar een halfvolle koelkast verbruikt meer energie dan een volle koelkast. Dat komt doordat er in een volle koelkast meer koude producten liggen die de koelkast van binnenuit koel houden. Probeer je koelkast daarom zo vol mogelijk te vullen.”

7. Verwijder ijs uit het vriesvak

“Elk centimer ijs in het vriesvak zorgt voor twintig procent meer energieverbruik van je koelkast. Hoe meer ijs op dat vrieselement komt, hoe harder het moet werken.”

8. Vaker de airfryer gebruiken

“Eerder dacht ik altijd dat de airfryer vooral is bedoeld om friet en frikandellen in klaar te maken, maar ik heb ontdekt dat je er veel meer mee kunt doen. Je kunt er bijvoorbeeld ook zalm, vlees en aardappels in bereiden. Een oven moet je lang voorverwarmen, dus een airfryer is een stuk energiezuiniger.”

9. Lees de handleiding van je wasmachine goed door

“Sommige wasprogramma’s gebruiken veel meer of minder energie dan je zou denken. Als je het extra korte wasprogramma aanzet, moet je wasmachine extra hard werken. Het wasprogramma van drie uur is langer dan dat van twee uur. Dat betekent niet dat het extra goed schoonmaakt, maar dat het juist energiezuinig is. Voor de vaatwasser geldt precies hetzelfde.”

Nog meer bespaartips lezen om de energierekening omlaag te krijgen? Bestel dan hier het boek van bespaarexpert Fokko Schepel.

Saskia WinkensGetty Images/iStockphoto

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden