Margriet logo
5 vragen over het prijsplafond Beeld Getty Images/Maskot
Beeld Getty Images/Maskot

6 vragen en antwoorden over het prijsplafond op de energierekening

In 2022 zagen we de energierekening alsmaar stijgen. Ook in 2023 lijkt daar geen eind aan te komen. Daarom is het kabinet met een plan gekomen: een prijsplafond op energie. Deze is vanaf 1 januari van kracht, maar hoe ziet dit er precies uit? En hoeveel bespaar je ermee op je energierekening? Zes vragen en antwoorden over dit prijsplafond.

Elke situatie is anders, wat betekent dat het prijsplafond er voor iedereen anders uitziet. Het prijsplafond zorgt voor een maximumbedrag dat we betalen voor energie en gas, maar het blijft belangrijk om energie te besparen. Het prijsplafond geldt namelijk tot een bepaald bedrag.

Hoe ziet het prijsplafond eruit?

De hoge energierekening leidt steeds vaker tot problemen binnen huishoudens in Nederland. Het wordt lastiger of zelfs onmogelijk om de hoge rekening nog te betalen en het vooruitzicht is niet erg positief: de prijzen lijken alleen maar verder te stijgen. Reden genoeg dus voor het kabinet om bij te springen en te zorgen voor wat verlichting op de rekening. Dit doen ze door een maximumprijs in te stellen op energie. De korting die je hierdoor krijgt, wordt betaald door de overheid. Met het prijsplafond betaal je maximaal € 1,45 per kubieke meter gas en € 0,40 per kilowattuur elektriciteit. Hiervoor geldt wel een bovengrens. Tot 1200 kubieke meter gasverbruik en 2900 kilowattuur elektriciteit gelden deze tarieven. Is je verbruik hoger? Dan betaal je voor alles daarboven de marktprijs.

Ik heb stadswarmte, hoe zit het daarbij met het prijsplafond?

Lange tijd was er onduidelijkheid over stadswarmte en het prijsplafond wat daarvoor geldt. Dit omdat de prijs voor stadswarmte gekoppeld is aan de gasprijs. Uiteindelijk is besloten dat voor stadswarmte een tarief van € 47,38 per gigajoule stadsverwarming geldt. Ook hiervoor geldt een bovengrens van 37 gigajoule. Verbruik je meer stadswarmte? Dan betaal je daarvoor ook de marktprijs.

Hoe zit het met de compensatie van 190 euro?

Omdat het prijsplafond pas vanaf 1 januari 2023 inging, en vanaf dat moment een heel jaar geldt, wilde de overheid ook in 2022 al iets doen om de druk van de energierekening te verlichten. In november en december werd daarom een energiecompensatie van 190 euro per maand uitgekeerd. Deze korting hebben alle huishoudens en andere kleinverbruikers (zzp’ers, winkels, verenigingen, kleine maatschappelijke organisatie en een deel van het mkb) gekregen. De korting is verrekend door de energieleveranciers en was voor iedereen hetzelfde. Ook als jouw termijnbedrag lager dan 190 euro was, kreeg je gewoon de volledige compensatie van € 190. Heb je geen compensatie ontvangen? Neem dan contact op met je energieleverancier.

Wat als ik nu minder betaal dan het prijsplafond?

Dan heb je geluk. Het prijsplafond zorgt voor een maximumtarief, maar als je een vast contract hebt met een lager tarief, oftewel prijzen onder de €1,45, € 0,40 of € 47,38, dan blijft je energierekening onveranderd. Je profiteert pas van het prijsplafond als je contract afgelopen is, omdat de rekening dan vermoedelijk zal stijgen en je te maken krijgt met een variabel contract.

Wat gebeurt er als de energieprijzen dalen onder het prijsplafond?

Ondanks dat de energieprijzen nu hoog zijn, kunnen deze wel gaan dalen. Dus wat gebeurt er als de energieprijzen ineens zakken onder de tarieven van het prijsplafond? De Rijksoverheid geeft aan dat je energietarieven hierdoor op termijn omlaag gaan, aangezien energieleveranciers goedkoper kunnen inkopen. Als de tarieven uit je contract lager worden dan de tarieven die voor het prijsplafond, betaal je vanaf dat moment het tarief uit je contract. Het kan dus nooit zo zijn dat je door het prijsplafond duurder uit bent.

Kan ik nu stoppen met besparen?

Als je de afgelopen maanden geprobeerd hebt de kosten te drukken door te besparen op gas en elektra, vraag je je misschien af of je op dat gebied gas terug kunt nemen. Energie-expert bij Milieu Centraal, Puk van Meegeren, zegt tegen NOS dat we ook met een prijsplafond moeten blijven besparen. “Het prijsplafond biedt hulp, maar de prijzen blijven hoog.” Van Meegeren adviseert vooral mensen in een huis met slechte isolatie extra stappen te zetten. “We weten dat het druk is bij installatiebedrijven, maar probeer je alvast aan te melden of ga zelf aan de slag. Met behulp van kluswijzers kun je al veel doen, zoals je kruipruimte isoleren, een brievenbusborstel monteren en tochtstrippen aanbrengen.”

Bron | NOS, AD, Rijksoverheid, United Consumers, Volkskrant, RTL Nieuws

Nynke KooyGetty Images/Maskot

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden